Prima pagina

Avion militar american, retinut in China

03.04.2001, 00:00 21



Statele Unite au criticat autoritatile de la Beijing pentru retinerea echipajului de 24 de persoane de la bordul unui avion de supraveghere care a aterizat de urgenta pe teritoriul chinez dupa o ciocnire cu un avion de vanatoare al statului comunist.

Ambasadorul american la Beijing, Joseph Prueher, s-a plans ca de la aterizarea avionului pe insula Hainan nu a putut comunica cu membrii echipajului.

Statele Unite afirma ca, potrivit regulilor internationale, avionul este considerat teritoriu american, iar China "nu poate confisca, urca la bord sau inspecta aparatul fara permisiunea guvernului SUA".

Avionul EP-3Aries II s-a ciocnit in aer cu unul din cele doua avioane de vanatoare chineze F-8, trimise sa-l intercepteze, dupa care a ajuns cu greu pe aeroportul militar de pe insula Hainan. Avionul chinez s-a prabusit in Marea Chinei de Sud im urma impactului, pilotul sau fiind dat disparut.

Ieri dimineata, un grup de diplomati americani au sosit in Hainan pentru a incerca sa negocieze intoarcerea avionului si a echipajului sau in Statele Unite.

Beijingul da vina pe americani pentru coliziune, care s-a produs, potrivit Washingtonului, deasupra apelor internationale. Americanii spun insa ca incidentul s-a produs din cauza tacticii agresive adoptate de avioanele chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO