Prima pagina

Banca Populara Romana nu poate evita falimentul

21.10.2001, 00:00 337



Situatia financiara a celei mai mari cooperative de credit Banca Populara Romana (BPR) nu permite acceptarea nici unui plan de reorganizare, singura solutie viabila fiind pronuntarea falimentului, sustine Cornel Ionascu, presedintele societatii Reorganizare, Administrare si Lichidare (REAL) Bucuresti, numita administrator judiciar al BPR prin hotararea pronuntata luna trecuta de o instanta judecatoreasca.

"Datoriile catre deponenti se ridica la aproape 700 de miliarde lei, iar daca se adauga plata furnizorilor de servicii si datoriile catre stat se situeaza intre 700 si 800 miliarde lei. In acelasi timp, exista creante de 400 miliarde lei sub forma imprumuturilor acordate membrilor cooperatori si alte active a caror valoare contabila se ridica la aproximativ 80 de miliarde lei. Din start, la masa credala vom avea o insuficienta de cel putin 200 miliarde lei", a precizat Ionascu.

Zeci de mii de oameni s-au trezit fara bani in vara anului trecut, cand BPR s-a vazut nevoita sa-si inceteze platile.

Mai multi deponenti au solicitat in instanta pronuntarea falimentului BPR, Tribunalul Bucuresti incredintand, la 11 septembrie, societatatii REAL conducerea cooperativei de credit. BPR a introdus recurs la Curtea de Apel Bucuresti impotiva instituirii administrarii judiciare.

Noul termen de judecata pentru solicitarea privind declansarea falimentului a fost fixat pentru 23 octombrie.

BPR are posibilitatea sa prezinte in aceasta sedinta un plan de reorganizare a cooperativei, in caz contrar fiind decisa inceperea procedurii de faliment. Pezentarea unui plan de restructurare nu presupune si acceptarea de catre instanta.

Ionascu apreciaza ca atat situatia financiara fara iesire, cat si faptul ca societatea nu mai poate invoca procedura de reorganizare, intrucat nu s-a incadrat in noile reglementari privind constituirea si functionarea cooperativelor de credit, vor determina instanta sa respinga o eventuala solicitare a BPR.

BNR nu a acordat BPR autorizatia de constituire in cooperativa de credit, conform OU 97/2000, constatand ca aceasta nu indeplineste prevederile actului normativ.

Contestatia BPR a fost respinsa de Consiliul de Administratie al bancii centrale. BPR s-a adresat Curtii Supreme de Justitie care a fixat un termen de judecata in luna martie 2002.

Gradul de recuperare a creditelor neperformante, in conditiile legilor bancare, s-a dovedit a fi pentru falimentele din Romania de maxim 30%. "Vom depune toate eforturile pentru ca debitorii sa restituie o parte cat mai mare din sumele primite", afirma Ionascu.

BPR are in evidenta 50.000 de creditori, din care multi au dubla calitate, de debitor si creditor. De la preluarea administrarii BPR, REAL a deschis la Banca Romana pentru Dezvoltare un cont unic, in care au fost transferate toate conturile cooperativei de credit. In prezent, contul are un sold de doar 500 milioane lei.

Ionascu afirma ca este dificil de estimat un termen in care se va finaliza evaluarea patrimoniului BPR, care are 67 de agentii in toata tara, si o data la care vor incepe platile catre deponenti. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO