Prima pagina

Banca tiriac vrea sa creasca

13.11.2002, 00:00 8

Conducerea Bancii tiriac are in vedere pregatirea unei strategii de crestere a bancii pe piata financiara. La sfarsitul anului trecut banca detinea o cota de piata 3,1% din punct de vedere al activelor, care se ridicau la 10.911 mld. lei (peste 340 mil.$).
Anthony van der Heijden, presedintele bancii, spune ca aceasta crestere s-ar putea face fie cu un investitor strategic, fie prin aport de capital al actionarilor actuali. El a respins ieri din nou informatiile care au aparut in presa potrivit carora proprietarii bancii poarta discutii cu investitori financiari pentru vanzarea unui pachet majoritar de actiuni, dar nu neaga faptul ca banca se gandeste totusi la un investitor.
"Nu purtam discutii cu nimeni pentru vanzarea bancii. Nu am fost abordati de nici o institutie in acest sens. Acest lucru doar s-a vehiculat in presa. Nu negam insa ca ne gandim la strategia viitoare a bancii pentru ca avem nevoie de capital pentru a creste. Aceasta crestere se face fie cu ajutorul unui investitor strategic, fie prin aportul de capital al actionarilor. Nu s-a luat insa nici o decizie", a declarat ieri Anthony van der Heijden. El a lasat sa se inteleaga ca in viitor dividentele cuvenite actionarilor ar putea sa nu mai fie distribuite, tocmai pentru a capitaliza banca.
Pe piata bancara romaneasca au circulat in acest an zvonuri potrivit carora actionarul majoritar al bancii - omul de afaceri Ion tiriac - poarta discutii cu diverse grupuri financiare internationale pentru vanzarea bancii. Printre numele vehiculate au fost Banca Nationala a Greciei sau grupul italian UniCredito, care anul trecut tocmai a cumparat o banca pe piata romaneasca.
In ultimii trei ani banca a suferit un amplu proces de restructurare sub conducerea lui Van der Heijden, care a fost adus de Ion tiriac de la ING Bank Romania pentru a rezolva problemele cu care incepuse sa se confrunte institutia.
Banca estimeaza, pentru acest an, obtinerea unui profit de 700 de miiarde de lei, in crestere cu aproape 100 de miliarde lei fata de rezultatele inregistrate in anul 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO