Prima pagina

Banci romanesti de 18 mil. dolari pentru scolile din Irak

Banci romanesti de 18 mil. dolari pentru scolile din Irak
17.02.2004, 00:00 64



Contractele pentru reconstructia Irakului incep sa iasa din stadiul de oportunitate. Prima bresa a fost creata de compania Tehnoforestexport SA din Bucuresti, fosta companie de comert exterior de dinainte de 1989 care se ocupa de importul si exportul de mobila, acum privata.



Tehnoforestexport a castigat un contract de 18 milioane dolari in Irak pentru dotarea cu mobilier a mai multor scoli, au spus surse din cadrul ambasadei americane pentru Ziarul Financiar. Contractul este o buna afacere pentru Tehnoforestexport, avand in vedere ca vanzarile companiei au fost de 1,2 milioane euro in 2002.



Acesta este unul dintre cele mai mari contracte castigate de o companie romaneasca in Irak.



"Contractul prevede livrarea de mobilier pentru dotarea unor scoli. Tehnoforestexport are pentru derularea comenzii mai multi subantreprenori locali, unul dintre acestia fiind Arta Mobilei din Sibiu", au precizat sursele citate.



Ion Popa, consilier al primului ministru Adrian Nastase, confirma ca, potrivit datelor disponibile la finele lunii noiembrie 2003, Tehnoforestexport avea o comanda de 18 mil. $, adaugand ca informatii actualizate vor fi puse la dispozitie in zilele urmatoare de catre Ministerul Economiei si Comertului (MEC) prin Departamentul de Comert Exterior.



La randul sau, Departamentul de Comert Exterior din cadrul MEC a confirmat ieri contractul de 18 milioane $ obtinut de Tehnoforestexport.



Chiar daca oficialii confirma contractul, reprezentantii companiei se abtin de la comentarii.



"Nu vrem sa discutam despre acest contract. Este o problema care ne priveste", a spus ieri pentru Ziarul Financiar Constantin Popa, directorul general al companiei.



Potrivit datelor publicate pe situl Ministerului de Finante, compania Tehnoforestexport, care are ca obiect de activitate comertul cu mobilier, a avut in 2002 o cifra de afaceri de 38 de miliarde de lei (circa 1,22 milioane de euro), la un numar de 122 de angajati. Compania a realizat in 2002 un profit net de 1,6 miliarde de lei. Actionarii Tehnoforestexport sunt persoane fizice, in proportie de 90%, si SIF Muntenia cu 10%.



Compania Tehnoforestexport dateaza de dinante de Revolutie, cand purta numele de Intreprinderea de Comert Exterior Tehnoforest-export Bucuresti si avea ca obiect de activitate importul si exportul de mobilier.



Printre angajatii companiei de dinainte de 1989 s-a numarat si omul de afaceri Viorel Catarama, care in prezent este presedintele producatorului de mobila Elvila.



Viorel Catarama nu avea la cunostinta ieri castigarea contractului in Irak de compania Tehnoforestexport.



Nici reprezentantii firmei Arta Mobilei din Sibiu, unul din subantreprenorii Tehnoforestexport, nu au dorit sa comenteze.



Cu cinci angajati, Arta Mobilei din Sibiu a avut in 2002 o cifra de afaceri de circa 1 miliard de lei si o pierdere neta de 3,6 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finantelor. Compania are ca actionar unic persoana fizica romana Blaga Nicolae.



Exporturile de mobila sunt estimate pentru anul trecut la circa 733 milioane $. Printre cei mai mari jucatori si exportatori de pe piata sunt Mobexpert, Elvila sau Mobex.



Antreprenorul general in lucrarile de reconstructie a Irakului este compania americana Bechtel. Aceeasi companie a fost desemnata de Guvernul Romaniei sa construiasca autostrada Brasov-Bors, valoarea contractului ridicandu-se la 2,242 mld. Euro.



Potrivit datelor furnizate de MEC, pe lista castigatorilor de contracte in Irak mai figura in noiembrie anul trecut si producatorul de echipamente si motoare electrice Electroputere Craiova, cu o oferta in valoare de 1,9 mil. $ pentru livrarea a doua transformatoare electrice. Insa oficialii Electroputere afirma ca nu au semnat pana acum nici un contract in Irak, confirmand insa ca si-au exprimat interesul pentru a livra componente electrice catre piata irakiana.



De asemenea, potrivit unor declaratii recente ale unor oficiali romani, institutul de sondare a opiniei publice IMAS ar fi castigat, de asemenea, o comanda in Irak pentru realizarea unui sondaj de opinie in perspectiva viiitoarelor alegeri din aceasta tara.



Pe lista potentialilor castigatori pentru contracte in Irak mai sunt cateva companii romanesti, numele acestora urmand sa fie anuntate de autoritati in perioada urmatoare.



Printre companiile care au mai incheiat recent contracte de livrare in Irak, dar nu in cadrul programului de reconstructie, se numara si grupul European Drinks, producator de bauturi racoritoare si dulciuri, care a participat in luna ianuarie a acestui an la targul de contracte pentru reconstructia Irakului Rebuild Irak 2004, care a avut loc in Kuweit. Sumele necesare pentru reconstructia Irakului se ridica la peste 150 de miliarde de dolari, in urmatorii 10 ani, potrivit oficialilor americani.
georgiana.stavarache@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO