Prima pagina

Bancile ar putea face curatenie pe piata fondurilor

23.01.2003, 00:00 27

Dobanzile la depozitele bancare continua sa scada, iar multi dintre cei care au depozite in banci se gandesc la alternative mai profitabile de plasare a banilor. Cum veniturile din dobinzi si cele din asigurari vor fi intra la impozitul pe venitul global incepand cu 2004, investitorii prevazatori se uita deja in directia fondurilor - desi nu e clar daca acestea vor ramine multa vreme un refugiu in fata Fiscului.
Bancile se pregatesc pentru o piata in crestere. Societatile de administare a investitiilor ale celor mai mari doua banci din Romania, BCR si BRD se pregatesc sa lanseze doua noi fonduri mutuale, directionate pe piete cu perspective bune in acest moment. BCR pregateste un fond care va investi o parte importanta a activelor sale in actiuni cotate la Bursa. "Fondul va fi lansat cel mai probabil la sfarsitul primului trimestru si va investi aproximativ 40% din activele sale in actiuni cotate la Bursa de Valori," a declarat pentru Ziarul Financiar Doru Tiberiu Puiu, director la BCR Asset Management.
BDR are in vedere, in schimb, un nou fond mutual care sa investeasca in instrumente de tip monetar, cu risc scazut, incusiv obligatiuni municipale si corporatiste - mai ales ca piata obligatiunilor va inregistra o crestere semnificativa in anii urmatori. Multe autoritati locale si companii si-au anuntat intentia de a contracta imprumuturi prin intermediul emisiunii de obligatiuni. Pe de alta parte, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Romane pentru Dezvoltare, Societe Generale Asset Management (SGAM) are in vedre lansarea si a unui fond de actiuni insa nu in perioada imediat urmatoare. "Piata actiunilor nu este inca destul de lichida pentru a lansa un fond de actiuni, insa exista perspective de dezvoltare," a apreciat Dan Nicu, director al SGAM.
BCR Asset Management va reasliza plasamente pe piata obligatiunilor prin intermediul unui fond deja existent pe piata, BCR Clasic. "Intentionam sa plasam pana la 25% din activele fondului in obligatiuni municipale" a declarat Puiu. Ponderea plasamentelor realizate de fondurile de investitii in obligatiuni au inregistrat o tendinta ascedenta pe parcursul anului trecut. O parte din celelalte societati de administrare se gandesc deja la fonduri specializate pe instrumente de acest tip.
Lansarea noilor fonduri asteapta aparitia legislatiei secundare a fondurilor mutuale, care urmeaza sa fie aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare(CNVM). "In prezent lucram la acest regulament, care va fi aprobat cel mai tarziu la inceputul lunii februarie," a declarat Paul Miclaus, comisar CNVM.
Intrarea bancilor pe piata fondurilor mutuale a atras noi investitori. Dar a si generat migratii - lucru destul de dureros pentru fondurile mai mici, care si-au vazut clientii plecand spre promisiunile mai solide sau chiar mai tentante ale bancilor. In luna decembrie a anului trecut, de exemplu, 12 din cele 20 de fonduri membre ale Uniunii Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) au inregistrat scaderi ale valorii activului net, in timp ce majoritatea unitatilor de fond au cunoscut cresteri.
Simfonia 1, administrat de Societe Generale Asset Management, parte a grupului BRD s-a impus pe piata fondurilor mutuale dupa numai un an si jumatate de functionare, desi nu a inregistrat un randament spectaculos. In 2002 unitatea de fond a urcat cu 22%, fata de o inflatie de 17,8%. Fondul a plasat peste 90% din active in titluri de stat. Simfonia 1 inregistra la finalul anului trecut active in valoare de 492 miliarde de lei, adica o cota de piata de aproximativ 50% si peste 6.200 de investitori. BCR Clasic, autorizat in luna august a anului trecut, a atras deja 4.400 de investitori si un activ net de peste 85 miliarde de lei.
Pentru acest an, unii dintre administratorii de fonduri si-au luat inima in dinti si au iesit cu declaratii despre obiectivele de crestere. Altii, mai prudenti, isi indeamna clientii sa nu spere un castig mai mare decat cel generat de evolutia pietelor in care sunt activi.
Certivest si-a propus ca obiectiv o crestere in 2003 de 16-18% pentru fondul Tezaur, care investeste in instrumente monetare, 24-27% pentru Capital Plus, un fond cu o structura diversificata a plasamentelor si 30-35% pentru Intercapital, care investeste preponderent in actiuni cotate.
"Obiectivele au fost fixate prin estimarea randamentelor instrumentelor in care cele trei fonduri investesc si ponderarea acestora cu structura medie a activelor", a explicat Iulian Panait, administrator la Certinvest. Panait a mai precizat ca acestea reprezinta obiective si nu estimari privind cresterea unitatilor de fond.
Administratorii fondului Simfonia 1 au declarat ca au ca obiectiv cresterea cu 30% a valorii activelor, fara sa precizeze care este obiectivul in privinta cresterii unitatii de fond.
Vanguard Asset Manageent isi propune pentru fondul Protector un randament superior celui de pe piata monetara. "Randamentul titlului de participare la fondul Protector, cu profil monetar, va depinde de ritmul in care vor scadea dobanzile de pe piata monetara. Pentru finalul anului estimez ca dobanzile bancare pentru depozitele la o luna va ajunge pana la 10%," a declarat Daniel Marinescu, directorul general al societatii de administrare. Celalalt fond administrat de Vanguard, Oportunitati Nationale investeste si in instrumente cu grad de risc mai ridicat cum ar fi actiunile cotate. "Investitiile fondului in actiuni cotate reprezinta maxim 40% din active, iar valoarea unitatii de fond este mai putin sensibila la fluctuatiile pietei bursiere fata de celelalte fonduri care investesc in actiuni. Ma astept la o crestere a Bursei de peste 50% in acest an, dar nu m-ar mira o crestere de 100%," a comentat Marinescu.
Printre obiectivele fondului BCR Clasic se numara cresterea randamentului real oferit investitorilor. BCR Asset Management si-a propus "reducerea costurilor de administare a fondului, de la 0,7% din valoarea activului net (la infiintarea fondului) pana la 0,6% in prezent, sI chiar 0,5% in viitor" a declarat Doru Tiberiu Puiu, director la societatea de administrare.
Fondurile mututuale trec in prezent printr-o periada de reorganizare conform noii legislatii a fondurilor de investitii. Pentru a se incadra in noile norme, administratorii sunt obligati sa consulte investitorii, procedura destul de greoaie. Alternativa, desi putin probabila, este lichidarea. Procesul de consultare este in desfasurare la majoritatea fondurilor, iar la unele, cum ar fi Simfonia 1 procedura s-a incheiat cu un vot favorabil incadrarii in noile reglementari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO