Prima pagina

Bancile au facut “greva”: intai vedem politica monetara si apoi plasam

07.08.2003, 00:00 17



Incertitudinea legata de noua politica monetara pe care o va aplica Banca Nationala in perioada urmatoare, dar si de ce dobanzi va accepta sa plateasca Ministerul Finantelor in viitor, a facut ca bancile sa fie extrem de reticente in aceasta saptamana in a-si plasa lichiditatiile. Si asta cu atat mai mult cu cat toata lumea se asteapta la o reluare a trendului de crestere a randamentelor platite.



Chiar daca marti la cele doua emisiuni de titluri de stat Finantele au acceptat sa plateasca dobanzi (medii) usor in crestere sau banca centrala a platit ieri la operatiunile de sterilizare a lichiditatii de pe piata monetara aceeasi dobanda de 18,25% plasamentele bancilor au fost destul de mici.



Dintr-o cerere initiala de 800 miliarde de lei Finantele nu au reusit sa stranga decat putin peste 202 miliarde de lei, iar banca centrala a avut si mai putin succes. Desi intentiona sa "curete" din piata 7.200 miliarde de lei BNR nu a atras decat 660 miliarde de lei.



"Eram oarecum normal sa se intample asa. Bancile asteapta acum sa vada ce decizii de politica monetara vor fi luate de banca centrala in perioada urmatoare", comenteaza Cristian Sporis, trezorierul Raiffeisen Bank.



Banca Nationala a Romaniei are programata pentru astazi o conferinta de presa la cel mai inalt nivel, in care vor fi prezentate situatia macroeconomica si noua politica monetara, acum dupa incheierea vizitei delegatiei FMI la Bucuresti. Greutatea semnalelor transmise astazi de catre oficialii BNR vine tocmai din faptul ca reprezentantii FMI au cerut Bancii Nationale sa ia masuri urgente, si cu aproape orice risc, pentru a stopa cresterea mult prea mare a creditarii. Cele mai multe semnale arata ca cel mai probabil banca centrala va actiona prin intermediul dobanzii platite bancilor in politica de sterilizare a lichiditatii de pe piata monetara, in sensul cresterii acesteia.



Bancile au facut greva. Intai vedem politica monetara si apoi plasam



"Cine s-ar incumeta acum sa se expuna cu sume mari de bani cand este posibil ca dobanda de 18,25% platita de banca centrala la depozitele atrase de pe piat a monetara interbancara sa creasca in perioada urmatoare. Apoi, despre piata primara a titlurilor de stat nici nu se prea poate vorbi pentru ca au fost mai actori din piata care au imprumutat in trecut statul, pe termen mai lung si la dobanzi mai mici, si nu vor sa mai repete greseala", comenteaza Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen.



La inceputul primaverii au fost destule banci care au cumparat ca paine calda obligatiuni pe trei ani pentru o dobanda de 12,9%. Iar acum sunt toate sansele ca dobanzile sa creasca,nu?



Mai mult, el spune ca " ne asteptam ca pana la sfarsitul anului dobanzile chiar sa creasca putin si atunci orice plasament facut acum ar putea fi considerat neprofitabil".



Ministerul Finantelor a incercat marti sa atraga de la banci 800 de miliarde de lei, organizand doua emisiuni de titluri de stat - pe trei si 12 luni, dar rezultatul a fost dezastruos: 202 miliarde de lei. Si nu neaparat ca bancile nu ar fi fost interesate - pentru ca ele au suprasubscris de peste trei ori oferta initiala - ci mai degraba pentru ca ele nu au acceptat orice dobanda.



Dobanda medie platita pentru scadenta 3 luni a crescut de la 14,93% la 15,14% si pentru scadenta 1 an de la 15,27% la 15,35%, toate ofertele venite din partea bancilor peste acest randament fiind respinse.



O situatie similara a fost inregistrata si ieri pe piata monetara unde din cele 7.200 miliarde de lei cat isi propuse sa sterilizeze din piata banca centrala nu a atras decat 660 miliarde de lei, pe o perioada de o luna si la aceeasi dobanda de mai bine de trei luni - 18,25% pe an.



"Atat timp cat exista perceptia ca de fapt sunt doi formatori de piata in ceea ce priveste dobanzile - adica banca centrala dar si Ministerul Finantelor - nu cred ca prea curand bancile se vor mai expune pe termen lung. Ca sa nu mai vorbim ca de fapt bancile in numele propriu se expun destul de putin", mai spune un dealer.



Pentru ca Ministerul Finantelor a preferat in acest an mai mult ca oricand sa-si finanteze deficitul din ce in ce mai putin de pe piata interna (avand in spate recenta emisiune de euroobligatiui in suma de 700 milioane de euro), banca centrala a fost in ultimele luni aproape in fiecare zi prezenta pe piata monetara si a atras surplusul de lichiditate. De fapt, a si indus ca referinta o dobanda de 18,25% pe an pentru scadenta o luna.



Daca de la banca centrala se astepata ceva semnale mai concrete privind politica monetara astazi, cu Ministerul Finantelor lucrurile sunt simple. Are programat pentru luna aceasta sa atraga de la bancile comerciale 5.100 miliarde de lei, cea mai mare parte a banilor intentionand sa-i obtina pe termen scurt - pana la un an - prin emiterea de certificate de trezorerie. Pe termen mai lung - adica doi si trei ani - Finantele mizeaza pe 1.500 miliarde de lei.



Va fi foarte interesat de vazut care va fi politica de dobanzi pe care o va aplica luna aceasta ca si raspunsul pe care il vor da bancile, tinand cont ca in iulie Finantele- prin insusi dobanzile acceptate - nu au reusit sa atraga din piata nici macar jumatate din ceea ce isi propusese.



De mai bine de doua luni de zile, obligatiunile de stat pe trei ani au ramas un instrument "de ochii lumii", pe care Ministerul Finantelor il mentine in portofoliu desi respinge succesiv ofertele bancilor, care cer dobanzi mai mari. Situatia este similara in cazul obligatiunilor pe doi ani, ofertele depuse la ultimele licitatii fiind respinse aproape in totalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO