Prima pagina

Bancile fac presiuni pentru dobanzi mai ridicate

17.08.2000, 00:00 27



Bancile au inceput in ultima vreme sa nu mai accepte sa-si plaseze banii in titluri de stat pentru dobanzi mai mici de 42%, dupa anuntul privind cresterea inflatiei, incercand astfel sa faca presiuni asupra Ministerului de Finante in vederea unei eventuale cresteri de dobanzi.

?inand cont ca titlurile de stat ocupa un loc important in portofoliul oricarei banci si adaugand trendul descedent pe care s-au inscris dobanzile in ultima vreme, aceasta actiune pare destul de intemeiata, apreciaza analistii.

"Dupa parerea mea dobanzile au ajuns la minimul acceptabil, si daca tinem cont ca nici tinta anuntata pentru inflatie nu va fi atinsa, este foarte posibil ca in perioada imediat urmatoare trendul urmat de dobanzi in ultima vreme sa se inverseze, practic acestea sa inceapa sa creasca", a afirmat Alin Savastre, dealer la BRD-SocGen.

El a adaugat ca este foarte probabil ca in cel mai scurt timp dobanzile pentru titlurile de stat emise pe sase luni sa ajunga la 45%, aceasta afirmatie fiind sustinuta si de cresterea usoara de la ultimele licitatii.

In acest moment, potrivit dealerilor din piata, sunt posibile doua scenarii. Primul ar consta in cresterea dobanzilor, dar doar la titlurile emise pe sase luni, pentru ca pe perioade mai mici Finantele nu vor mai accepta sa plaseze, in incercarea de a transpune intrega datorie pentru anul financiar viitor.

Astfel, Finantele vor reusi sa mentina deficitul din acest an in limitele covenite cu FMI si vor multumi relativ si bancile, nevoite sa plaseze acum banii la Finante la dobanzi sub inflatie.

Al doilea scenariu, mai putin agreat insa de banci, ar fi mentinerea dobanzilor la acelasi nivel, in jur de 40-41%, cu asumarea riscului ca presiunea pe cursul de schimb sa creasca.

Ministerul Finantelor nu mai atrage in ultima perioada titluri de stat pe perioade mai scurte de sase luni, fiind mai relaxat in privinta ventiurilor pe baza banilor externi.

La ultimele licitatii de titluri de stat scadente peste trei luni, Finantele au preferat sa respinga toate ofertele facute de bancile comerciale pe motiv ca nu sunt la un nivel acceptabil al randamentului, si, in schimb au atras cat de mult s-a putut pe perioade mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO