Prima pagina

Bancile isi fac curaj sa scada dobanzile la credite

12.06.2001, 00:00 11



Dupa ce de cateva luni dobanzile scad in continuu la depozitele atrase de la populatie, acum bancile isi fac curaj sa scada dobanzile si la credite.

Totusi, ritmul de reducere al dobanzilor nu este acelasi, bancile incercand sa mai "ciupeasca" cateva puncte procentuale la dobanda de la firme si populatie. Pentru banci aceasta scadere este importanta pentru ca lucreaza cu sume mari de bani. In schimb , pentru un agent economic o reducere de cateva puncte procentuale la dobanda nu inseamna totusi mai nimic, fiind considerata chiar o gluma..

BCR, cea mai mare banca din Romania, a dat tonul scaderii mai vizibil a dobanzilor active (dobanzile percepute de banci la credite), reducand de ieri dobanzile la credite cu trei puncte procentuale, de la 44-48% la 41-45% pe an.

Dupa cum reactioneaza piata, este de asteptat ca si alte banci sa inceapa sa scada dobanzile la credite, acestea urmarind miscarile operatorilor mari. La depozitele atrase bancile ofera o dobanda de 32-36%.

"Trendul urmat de dobanzi atat la credite cat si la depozitele in lei va fi unul descendent, atat ca urmare a tendintei generale de scadere a dobanzilor cat si ca urmare a fluxurilor de bani rezultate in urma posibilei diminuari a rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la BNR", a afirmat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania.

Reducerea rezervele minime obligatorii de la 30% la 27,5% va insemna pentru o banca un surplus de lei pe care trebuie sa-i plaseze. Iar pe piata nu sunt foarte multe alternative.

Daca pana acum titlurile de stat inghiteau o buna parte din lichiditatile bancilor pentru ca era dobanda foarte mare, acum si la aceste instrumente dobanda este in scadere, ajungand la 43% de la 50% la inceputul anului.



Firmele cer si dobanzi mai mici

Radu Gratian Ghetea este convins "ca pana la sfarsitul anului dobanzile tranzactionate pe piata interbancara, care de altfel dau tonul pentru intreaga miscare de pe piata monetara, vor ajunge undeva la 35-36%".

Dealerii bancari spun ca BNR si Ministerul Finantelor incerca sa imprime tendinta de scadere a dobanzilor.

"Semnalul dat atat de Banca Nationala, cat si de Ministerul Finantelor este foarte clar: dobanzi in jos.

De exemplu, ieri BNR a atras de pe piata monetara interbancara depozite la luna pentru o dobanda medie de 42,5%, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute platea 44% pentru acelasi tip de depozit.

Cred ca in perioada urmatoare, relativ scurta, randamentele (dobanzile) tranzactionate pe piata interbancara vor scadea sub 40%, si in mod automat dobanzile percepute la credite vor fi corelate cu evolutia celor dintai", a afirmat Marius Stoica, dealerul sef al BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata romaneasca.



Trebuie sa castige ceva si bancile

Nicolaie Hoanta, vicepresedintele bancii Carpatica, este insa mai pesimist si crede ca dobanzile active practicate de banci nu vor putea sa scada sub 45-50%. "Trebuie si bancile sa castige ceva.

Cu tot optimismul trebuie sa recunoastem ca de acum incolo, cel putin pe perioada verii, o parte din costurile de finantare ale bancilor (dobanzile pasive, cele oferite la depozitele persoanelor fizice si juridice) nu vor scadea sub 32-35%", spune oficialul Carpatica.

Iosif Pop, presedintele Bancii Transilvania, a afirmat ca banca pe care o conduce isi va alinia la piata oferta de dobanzi, atat la credite cat si la depozite.

"De la inceputul anului, cand percepeam o dobanda de 52-55% pentru orice tip de credit, acum am ajuns la 47-48%", spune Pop. Totusi el spune ca nu bancile dau tonul. "Intreaga evolutie a dobanzilor si a pietei monetare in ansamblu depind de factori care nu tin de noi, bancherii".



Scaderi de dobanzi ca o gluma, spun agentii economici

Chiar daca dobanzile sunt in scadere, mai ales comparativ cu perioada cand se practicau rate de 70-80%, firmele critica in continuare dobanzile mari practicate de banci. De asemenea, birocratia din sistemul bancar lasa urme adanci in mintea agentilor economici.

"Scaderea dobanzilor de la 50% la 45% poate fi considerata o gluma. Practic, efectul lunar al acestei reduceri este de "0 virgula", ceea ce nu inseamna nimic", a declarat pentru Ziarul Financiar atefan Varfalvi, director general al producatorului de telecomunicatii Imsat Bucuresti.

O companie spune ca face presiuni asupra bancii cu care lucreaza sa scada dobanzile.

"BRD si BCR se pot lauda cu scaderea dobanzilor dar noi preferam sa luam credite de la alte banci. Decat sa obtinem o dobanda de 44-45% si sa trecem prin tot aparatul birocratic care exista in sucursalele BCR si BRD din provincie, mai bine dam trei-patru procente in plus", a declarat pentru Ziarul Financiar Elena Anisoi, director economic la Bermas Suceava.

"Bermas este clientul Bancii ?iriac, de unde am contractat credite la o dobanda, preferentiala, de 52%. Am sesizat si noi, insa, tendinta generala de scadere a dobanzilor si am solicitat bancii sa actioneze in consecinta", a spus Anisoi.



Faceti ceva, dar scadeti inflatia

"Marea problema este inflatia. Atata timp cat aceasta se va mentine la valorile actuale, creditele bancare sunt pur si simplu sufocante",spune atefan Varfalvi de la Imsat Bucuresti.

"Guvernul trebuie sa ia taurul de coarne si sa intreprinda ceva concret pentru a calma inflatia. Altfel, relatia banci - investitii - agenti economici - inflatie se transforma intr-un cerc vicios"



In ce este mai bine sa te imprumuti?

Una dintre problemele pe care si le pun agentii economici este in ce moneda este mai rentabil sa te imprumuti acum: in lei sau valuta.

In lei, dobanzile trec de 40%, iar in valuta acestea fluctueaza in intervalul 10-18%, in dolari cat si in euro. Daca autoritatile romane vor folosi cursul de schimb leu/dolar ca ancora in programul economic de reducere a inflatiei, este de asteptat ca evolutia sa fie extrem de stabila.

Mai mult ca sigur cursul leu/dolar va creste cu doar cateva procente. In aceste conditii este mai rentabil creditul in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO