Prima pagina

Banii din scaderea fiscalitatii nu au mers in investitii

06.12.2005, 20:29 19

Sistemul fiscal actual este ineficient si a dus la scaderea veniturilor bugetare, reducerea investitiilor straine si incetinirea ritmului de crestere a productiei industriale, a declarat analistul economic Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata (GEA), citat de agentia Mediafax.

Cota unica de impozitare a lasat in economie circa un miliard de euro in fonduri lichide, dintre care 600 de milioane de euro la companii si restul de 400 de milioane la persoanele fizice. Cu toate acestea, firmele nu au investit acesti bani in cresterea productiei, iar populatia i-a cheltuit aproape integral pentru consum. Rezultatul a fost o crestere lenta a productiei industriale (de numai 1,5% in primele noua luni, fata de o crestere de 4,4% in primele 9 luni din 2004), concomitent cu o explozie a consumului (peste 11% in prima jumatate a anului, fata de 8,8% in primul semestru 2004) si o incetinire a investitiilor din economie (care au crescut doar cu 7,6%, fata de un ritm de 10,4% in primele sase luni din 2004).

Guvernul ar putea recurge la majorarea TVA, a mai precizat analistul GEA, daca se mentine actuala filosofie fiscala si bugetara. "Previziunile cu privire la incasarile pentru 2006 sunt prea optimiste. Exista riscul sa fie majorata TVA pentru a acoperi o parte din deficit. Vom vedea daca va fi necesara aceasta masura", a spus Liviu Voinea.

Analistul a mai spus ca ar fi de preferat revenirea la un sistem simplificat de impozitare progresiva a veniturilor. "Este vorba de implementarea unui sistem cu trei trepte si cu diferente mai mari intre aceste niveluri, astfel incat sa nu piarda cei cu venituri mai mici. Astfel, (...) ar putea fi rezolvata si problema consumului exagerat", a explicat Voinea. Cota unica de impozitare a avut un impact "neutru sau minimal" asupra incasarilor bugetare, care au crescut in pas cu avansul economiei, adica doar 6%-6,5% in termeni reali. Incasarile bugetare au fost sustinute de colectarile mai bune de TVA (care au crescut cu 34% in primele zece luni) si accize (crestere de 14%). In acelasi timp, colectarile din impozitul pe profit si venit au scazut in termeni reali fata de primele zece luni din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO