Prima pagina

Bataie in ultima zi pe Flamingo. Compania a strans 12,4 milioane de euro

23.06.2005, 20:11 43

Ordine de subscriere pentru mai mult de 63 de milioane de actiuni, din care aproape 45,5 milioane la pretul maxim de 24.000 lei/actiune. Acesta este bilantul final al ofertei publice primare initiale, derulata de catre holdingul IT&C Flamingo International, prima oferta publica a unei companii din sectorul de retail.

Daca dupa primele cinci zile, ordinele de subscriere depaseau deja cu 25% oferta de actiuni a companiei, ultima zi a adus o evolutie de-a dreptul spectaculoasa, inregistrandu-se o triplare a cererilor de subscriere.

Traderii spun ca inca de la inceputul zilei s-a observat o activitate intensa din partea investitorilor, insa marea majoritate a ordinelor de subscriere au venit spre final. Ingrijorati de cresterea rapida a cererii, multi investitori si-au modificat ordinele de cumparare pe ultima suta de metri, oferind pretul maxim pentru a fi siguri ca vor prinde actiuni.

In urma consultarilor dintre companie si cele doua societati de brokeraj care au intermediat oferta, ING Securities si Raiffeisen Capital s-a stabilit ca pretul de vanzare sa fie de 23.000 lei/actiune.

"Emitentul a hotarat sa ramana la pretul de 23.000 lei/actiune, desi ar fi putut opta pentru pretul maxim de 24.000 lei/actiune pentru a ceda o parte din castig investitorilor", a declarat Laurentiu Ciocarlan, directorul Raiffeisen Capital.

Flamingo a mai hotarat suplimentarea cu 15% a numarului de actiuni oferit investitorilor peste cele 17 milioane de actiuni oferite initial. Investitorii vor primi astfel 19,55 milioane de actiuni, valoarea totala a ofertei ridicandu-se, in aceste conditii, la peste 12,4 milioane de euro.

Distribuirea actiunilor se va face pro rata, fiecare investitor urmand sa primeasca un numar de actiuni direct proportional cu numarul de actiuni subscrise.

La pretul de 23.000 lei/actiune, cererea este de 52,87 milioane de actiuni, gradul de suprasubscriere fiind de 170%. In aceste conditii, fiecarui investitor ar urma sa-i revina 0,37 actiuni pentru o actiune subscrisa.

Interesul ridicat din partea investitorilor pentru actiunile Flamingo se explica prin faptul ca aceasta este prima companie din sectorul de retail si IT care se listeaza la Bursa de Valori.

"Oferta Flamingo este o oportunitate pentru investitorii mari de a deveni actionari la primul retailer roman listat la Bursa de Valori. Pe de alta parte, micii investitori anticipeaza o evolutie linistita a pietei de capital si mizeaza pe un eventual castig dat de cresterea pretului in primele zile de tranzactionare", a explicat Mihai Piscan, trader la societatea de brokeraj Intercapital Invest.

"Interesul si increderea aratate de investitori fata de oferta publica primara de actiuni Flamingo confirma inca o data faptul ca Flamingo este de 10 ani povestea de succes a industriei IT din Romania. Am construit aceasta firma pas cu pas, ajutat de o echipa remarcabila si astazi Flamingo este o companie matura, care priveste cu responsabilitate viitorul. Putem afirma ca in acest moment avem toate premisele sa ne punem in aplicare planurile de dezvoltare propuse in ritmul sustinut pe care l-am impus si pietei de IT", a declarat Dragos Cinca, presedintele Flamingo International si principalul actionar.

Listarea Flamingo reprezinta a doua oferta publica initiala derulata in acest an dupa cea derulata de producatorul de hartie si carton Vrancart Adjud.

La finalul anului trecut a mai avut loc o astfel de oferta, cea a societatii de intermediere bursiera SSIF Broker din Cluj-Napoca. Vrancart a strans de pe Bursa 4,8 milioane de euro in timp ce valoarea ofertei Broker s-a ridicat la 2,3 milioane de euro.

Flamingo a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 60 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior. Profitul companiei a crescut cu 26% in euro pana la 3,65 milioane de euro. La finalul anului trecut, valoarea capitalurilor proprii ale companiei se ridica la 8,87 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO