Prima pagina

Batalia pentru aluminiu

16.10.2000, 00:00 10



Privatizarea societatilor de aluminiu Alro si Alprom va fi una din cele mai dure lupte de interese economice si politice de pe piata romaneasca pentru preluarea unor companii, la licitatie anuntandu-si intentia de a participa cei mai mari producatori de profil sau influente companii de comert.

Bataia pentru cele doua societati se da nu numai pentru piata lor de export si pentru potentialul de crestere, in cazul unor investitii substantiale, dar si pentru piata interna, unde consumul de aluminiu pe cap de locuitor este de aproape trei ori mai mic decat in Occident.

Grupul francez Pechiney, principalul producator european de aluminiu si al patrulea din lume, a anuntat deja ca va participa la licitatia de participare. "Vrem sa cumparam Alro si Alprom", a declarat pentru Ziarul Financiar Philippe Varin, prim-vicepresedinte Pechiney.

Grupul american Alcoa, principalul producator mondial, studiaza posibilitatea participarii la licitatie, afirma surse din piata. De asemenea, mai exista un grup american, specializat in comert cu neferoase, care este interesat de aceasta licitatie.

Compania de comert Balli vrea sa cumpere cele doua societati si sa faca un singur holding integrat, avand in vedere ca detine si a facut investitii la BBAG Alum din Tulcea, producator de alumina, din care se scoate aliminiul.

Sursele citate afirma ca si compania de comert Glencore este interesata in special de Alprom. In joc au intrat si doua grupuri grecesti. In total, si-au exprimat interesul pentru aceste societati 16 investitori.

Analistii apreciaza ca in total s-ar putea sa existe cel putin patru concurenti foarte seriosi, care ar putea depune oferte, grupati in consortii formate fie dintr-un producator si un grup finaciar, fie dintr-un comerciant si un grup financiar.

"In mod cert va fi o batalie mare. S-ar putea sa vedem o lupta intre investitorii strategici si investori financiari. Povestea se va desfasura in mai multe acte", a apreciat Florin Pogonaru, presedintele CreditanStalt Investment Bank Romania.

Alro detine 1% din productia mondiala de aluminiu, fiind una din cele mai importante companii din Europa Centrala si de Est. Rezultatele finaciare sunt remarcabile, pentru acest an estimandu-se obtinerea unui profit peste 65 milioane dolari, la o cifra de afaceri de 316 milioane dolari. Alro functioneaza la intreaga capacitate, iar productia este in crestere.

Alprom are o situatie finaciara mai slaba, functionand doar la 37% din capacitate. Analistii sustin insa ca un avantaj al Alpromului este faptul ca aceeasi uzina are si capacitati de laminare si productie de profile, ceea ce nu este des intalnit in alte fabrici din lume.

Oficialii de la Pechiney afirma ca in timp, Alprom, beneficiind de comenzi importante si de investitii mari, poate ajunge la o crestere a productiei de 400%.

Compania franceza sustine ca va aduce comenzi pentru Alprom, fiind principalul furnizor de produse din aluminiu pentru Renault si Peugeot. In acest moment, industria de automobile incorporeaza o cantitate mai mare de produse din aluminiu, iar tendinta este de crestere.

Oficialii de la Pechiney spun ca strategia lor prevede integrare Alro si Alprom in reteaua sa europeana si mondiala si realizarea unor investitii semnificative in modernizarea celor doua companii.

"Suntem interesati sa fim aici pentru mult timp. Angajamentul nostru este pe termen lung", a afirmat Philippe Varin, de la Pechiney. Pentru a participa la licitatie, compania franceza a format un consortiu alaturi de fondul de investitii AIG - Emerging Europe Infrastructure Fund, care detine o cota de 30% in acest consortiu.

Conform analistilor, evaluarea pentru Alro porneste de la comparatia cu valoarea unei fabrici cu o capacitate de productie similara dintr-o tara occidentala, se evalueaza si investitiile facute si cele care mai sunt necesare, din care se scade o suma care apreciaza riscul de tara si problemele sociale. O estimare totala pentru Alro, de acest tip, indica o valoare de 250-300 milioane dolari.

Alro este cea mai buna societate de la Bursa de Valori, la o capitalizare de 116 milioane dolari. Analistii recomanda pentru Alro o pozitie de cumparare de actiuni, dar avertizeaza ca o privatizare cu un investitor strategic ar putea influenta negativ evolutia actiunilor pe Bursa.

"Alro este ultimul blue-chip al Bursei si exista riscul sa ramana fara el, avand in vedere conjunctura actuala legata de protectia investitorilor minoritari", a conchis Cristian Andrei Siminel, reprezentantul celui mai puternic fond de investitii de pe piata romaneasca de capital, Broadhurst.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO