Prima pagina

Baza de agrement NATO la Snagov, pe locul lui Dracula

29.09.2005, 19:33 55

Un grup de investitori americani intentioneaza sa deruleze un proiect de investitii in valoare de 100 - 130 milioane de euro pe o suprafata de 70 de hectare in zona localitatii Snagov.

Proiectul, care asteapta avizul Prefecturii Ilfov, prevede construirea unei baze de agrement cu circuit inchis pentru soldatii NATO si o statiune balneoclimaterica, ce ar urma sa intre in circuitul turistic, spune Gabriel Oprea, inspector de investitii pentru dezvoltare in cadrul Primariei Snagov. Terenul se afla intr-o zona de aproximativ 460 de hectare, care initial a fost alocata proiectului Dracula, mai spune reprezentantul autoritatilor locale, care nu a dorit sa dezvaluie identitatea investitorilor.

"Grupul de investitori americani are un contract pe zece ani cu NATO", a mai spus Oprea.

Proiectul va lua forma unui parteneriat public-privat intre Pri-maria Snagov si partea americana si presupune exploatarea potentialului balneoclimateric al zonei care ofera ape termale de 87 de grade.

Terenul alocat proiectului va fi cesionat de Primaria Snagov pe o perioada de 49 de ani, pentru baza de agrement NATO fiind alocata o suprafata de circa 15 hectare, iar restul pentru amenajarea statiunii. Baza de agrement va cuprinde bazine cu apa termala, centre de masaj, centre de recuperare, zone pentru copii.

"Toate documentele se afla in faza de finalizare. La momentul actual este asteptat doar acceptul Prefecturii", afirma Oprea. In urma definitivarii procedurilor legale si lansarii programului vor fi create aproximativ 300 de noi locuri de munca pentru comunitatea locala.

Oferta americanilor nu a fost singura primita de autoritatile locale.

"Am primit o oferta si din partea unei firme de constructii austro-germane in valoare de 80 de milioane de euro. Din pacate, termenul prevazut pentru debutul lucrarilor este 2009. De aceea, inclinam favorabil spre oferta americana", declara Oprea.

Alaturi de propunerea austro-germana, Primaria Snagov a analizat si proiecte propuse de catre un grup de investitori francezi.

Autoritatile locale afirma ca potentialul turistic al zonei Snagov nu este exploatat, pana acum fiind construite mai mult vile private, care sunt acum in numar de circa 1.200.

Snagovul ar putea atrage pana la 20.000 de persoane pe sezon, in conditiile in care s-ar investi in dezvoltarea infrastructurii turistice, mai spun reprezentantii autoritatilor locale.

Turismul este cotat ca fiind una dintre industriile cu cel mai ridicat potential de crestere in urmatorii ani, numai pentru acest an fiind prognozate investitii de 420 mil. euro in Romania.

Capacitatea spatiilor hoteliere va creste progresiv cu marje cuprinse intre 2 si 4% anual, pana in 2012 urmand sa ajunga la o suplimentare a capacitatilor cu minimum 18-20%, cu precadere in centrele urbane mari si pe axele majore de circulatie Nord Vest - Sud Est. NV - SE.

Pentru acest an, este estimata o crestere a incasarilor de 30% fata de 2004. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO