Prima pagina

BNR pe piata valutara: libera, libera, dar nici chiar asa

BNR pe piata valutara: libera, libera, dar nici chiar asa
07.12.2004, 00:00 14



Banca Nationala a intervenit ieri pe piata prin cumparari de valuta pentru a intrerupe caderea abrupta a cursului leu/euro din ultima perioada. Dupa o luna de zile in care s-a tinut deoparte, intarindu-si decizia de a lasa o mai mare libertate pietei valutare in dirijarea cursului, BNR s-a hotarat sa dea o indicatie foarte pretioasa asupra intervalului de fluctuatie a cursului pe care il considera acceptabil: nu mai jos de 36.500 de lei/euro, respectiv nu mai sus de 40.000/40.500 lei/euro.



Cum anume? Declansatorul interventiei a aparut ca fiind alunecarea cotatiilor pana la 36.750-36.800 de lei/euro. La sfarsitul zilei de tranzactionare, cotatiile urcasera la 40.100/40.300 lei/euro, dupa a treia serie de cumparari din partea BNR.



"Confirmam faptul ca am intervenit si am facut-o intr-o maniera transparenta, adica toata lumea a putut observa acest lucru. Faptul ca BNR a intrat pe piata nu inseamna o schimbare de politica, ci dimpotriva. Inteventia de astazi (n.r. ieri) confirma intocmai ce am spus in 2 noiembrie, si anume ca Banca Nationala va interveni mai rar (precedenta a fost pe 18 octombrie) si ca interventiile vor fi mai putin previzibile", a declarat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. El nu a dorit sa comenteze motivul interventiei: "BNR nu explica acest motiv".



Banca centrala a calculat ieri un curs de 38.235 de lei pentru un euro, cu 675 de lai mai mult decat vineri. Aceasta cotatie nu reflecta insa nici pe departe agitatia de pe piata, cu frecventele inversari de directie.



BNR a mai "corectat" astfel aprecierea spectaculoasa a leului inceputa in urma cu o luna: aproape 4% in raport cu euro, dupa ce in prima parte a zilei de ieri piata o dusese pana la aproape 10% in termeni nominali.



Revenirea bancii centrale pe piata valutara nu s-a petrecut oricum, ci "cu toata maiestria", dupa spusele unui jucator: cu bani relativ putini, in trei reprize de cumparare, banca centrala a tinut piata intr-o tensiune totala, transmitandu-i dozat mesajul de orientare de care avea tot mai mare nevoie in ultima perioada.



Pretul a fost platit din plin de jucatori, care de fiecare data se asteptau ca BNR sa sustina nivelul de curs atins dupa o runda de cumparare. Aceasta nu s-a intamplat insa, asa incat cursul a cazut din nou, caderea fiind urmata la un anumit interval de o noua serie de cumparare care il ridica, prinzand bancile pe picior gresit. Iar tot acest joc s-a prelungit pana la ora inchiderii sedintei de tranzactionare.



"Nu stiu daca a iesit cineva cu bine dupa ziua de azi. Daca as gasi o gaura de sarpe, m-as baga in ea", comenta un dealer la sfarsitul zilei.



Pe langa pierderile jucatorilor, operatiunile de ieri de pe piata valutara s-au incheiat cu indicii pretioase privind miscarile viitoare ale cursului.



"Prin operatiunea foarte reusita desfasurata ieri, banca centrala ne-a indicat ecartul in care vede fluctuatia cursului: nu mai jos de 36.000 de lei/euro, dar posibil in sus pana la 40.000 de lei/euro", comenteaza Paul Prodan, director executiv la ING Bank Romania.



El spune ca publicului ii este foarte greu sa se acomodeze cu astfel de turbulente. "Toata piata este cuprinsa de confuzie, de la micii deponenti pana la clientii mai mari", afirma Prodan.



Un asemenea reglaj parea insa inerent avand in vedere schimbarea de proportii a politicii valutare a BNR, care tinde sa obisnuiasa publicul cu ideea ca epoca deprecierii constante a leului s-a incheiat, iar valoarea monedei nationale are un orizont cert de intarire, o data cu valorea activelor autohtone. Deocamdata, invatarea noului mers al pietei costa, si au simtit-o pe pielea lor cei care s-au lasat cuprinsi de euforia vanzarilor de valuta, pentru ca ieri sa fie luati prin surprindere de revenirea dintr-o data a cursului.



"A fost o interventie decisa, care nu a facut decat sa mareasca volatilitatea si sa o transfere inspre clienti. Din cauza miscarilor de curs foarte ample si intr-un timp foarte scurt, bancile au practicat spreaduri duble, triple, iar clientii au ajuns sa suporte impactul la final", spune Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD-SocGen.



Dupa interventia de ieri a BNR, apare conturat cadrul jocului pe piata valutara in perioada urmatoare, dupa modelul fluctuatiilor dese invocat de oficialii bancii centrale.



"BNR a inceput sa se teama de consecintele aprecierii prea abrupte a leului asa incat s-a hotarat sa arate ca este cu ochii pe curs, chiar daca isi face mult mai rar simtita prezenta in piata", spune Cristian Sporis, trezorierul Raiffesen Bank.



Ce urmeaza?



"Nu s-a schimbat nimic in tendinta de apreciere a leului, asa ca vom mai vedea cursul mai jos de nivelurile la care a fost adus luni", apreciaza Claudiu Cercel.



Analistii apreciaza ca revenirea cursului nu se va mentine multa vreme, fiind posibil ca euro sa cobore din nou spre 37.000 de lei in circa doua saptamani. Oricum, este foarte putin probabil ca sfarsitul de an sa gaseasca cursul leu/euro mai sus de 40.000 de lei.



Dupa estimarile jucatorilor, BNR a cumparat ieri circa 80-100 milioane de euro, completandu-si astfel rezerva valutara usurata cu 28,1 mil. euro in noiembrie, si obtinand o economie de cost semnificativa avand in vedere ca in octombrie facea achizitii la cursuri de peste 40.000 de lei/euro. Asa cum o faceau de fapt si clienti ai bancilor comerciale.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO