Prima pagina

BRD a facut un profit de 89 mil. euro la sase luni

BRD a facut un profit de 89 mil. euro la sase luni

Click pentru imaginea marita

15.08.2006, 20:15 11

Castigul bancii a crescut doar cu 7% in euro, fata de cresteri de 50% in anii anteriori. Cauzele sunt concurenta in crestere si politica monetara a BNR.
BRD - Groupe Societe Generale, a doua banca de pe piata, a anuntat ieri o crestere de 4% in lei a profitului net pe primul semestru, care s-a ridicat la 315 milioane de lei (89 milioane de euro). Cresterea profitului bancii s-a situat sub rata inflatiei in perioada iunie 2005-iunie 2006, care s-a ridicat la 7,1%. Banca a reusit insa sa castige in cota de piata in prima jumatate a anului.
In euro, profitul bancii pe primele sase luni a inregistrat o crestere de 7%.
Cresterea sub inflatie a profitului BRD vine dupa ce banca i-a obisnuit in ultimii doi ani pe investitorii de la Bursa cu cresteri anuale de peste 50% a profitului net. Incetinirea cresterii profitului este pusa de reprezentantii BRD pe seama inaspririi politicii monetare a BNR si a concurentei tot mai acerbe din sistemul bancar.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a obtinut o crestere de circa 5% a profitului in euro, ceea ce echivaleaza cu o scadere de 5% a profitului in lei, in termeni reali.
Efectele ultimei majorari a dobanzii de politica monetara a BNR de la 8,5% la 8,75% si majorarea ratei rezervelor obligatorii cu patru puncte procentuale, pana la 20%, nu au afectat rezultatele bancii, masurile fiind luate de banca centrala chiar la finalul lunii iunie.
La nivelul intregului grup BRD, care mai cuprinde BRD Sogelease, BRD Finance IFN si BRD Securities, profitul s-a ridicat la 335 de milioane de lei (95 de milioane de euro).
Profitabilitatea bancii s-a mentinut insa ridicata in raport cu capitalurile proprii, BRD inregistrand un ROE (rentabilitatea capitalurilor proprii) de aproape 36%.
Inasprirea politicii monetare a BNR, care s-a suprapus peste inasprirea concurentei dintre banci pentru castigarea unei cote de piata, a redus marjele de profit din intregul sistem bancar, majoritatea bancherilor reducand anul acesta diferenta dintre dobanda la creditele acordate si cea platita la resursele atrase. De alfel, si ritmul de crestere a profitului celorlalte banci listate la Bursa a scazut simtitor in prima parte a anului.
"Activitatea desfasurata in prima parte a anului a fost una sustinuta, desi a fost influentata puternic atat de masurile de reglementare ale BNR, prin care bancile au avut de suportat in primul semestru costuri suplimentare legate de nivelul rezervelor obligatorii, cat si de concurenta foarte intensa", a declarat directorul general al bancii, Patrick Gelin.
Pe de alta parte, cresterea activelor nu a mai fost in masura sa compenseze efectul scaderii marjelor.
BRD a reusit sa castige cota de piata in trimestrul al doilea, inregistrand o crestere de aproape 20% a activelor fata de inceputul anului. Cota de piata a atins 15,5% la finalul primului semestru, fata de 15,2% la finalul lunii martie si 15,0% la finalul anului 2005. Activele bancii au depasit in trimestrul al doilea 6 miliarde de euro, atingand 6,24 miliarde de euro.
Volumul creditelor acordate se ridica la jumatatea anului la aproape 13,8 miliarde de lei (3,9 miliarde de euro), in crestere cu 72% fata de jumatatea anului trecut. Din acestea, creditele pentru persoane fizice aveau o pondere de 49%. Depozitele atrase au urcat in aceeasi perioada cu 44%, atingand 16 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro).
"Activitatea de creditare a BRD este foarte echilibrata intre principalele categorii de clienti, banca beneficiind atat de sinergia creata intre structurile sale care actioneaza pe diferite piete, cat si de atractivitatea diferitelor produse de credit adresate clientilor persoane fizice si IMM-urilor," a spus Gelin.
La jumatatea anului BRD administra o retea teritoriala de 441 de unitati si avea 1,8 milioane de clienti activi. Actiunile BRD au incheiat sedinta de ieri a Bursei la 17,3 lei/actiune, pret identic cu cel de la finalul sedintei precedente. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 3,4 miliarde de euro.
Si celelalte banci de la Bursa au anuntat o incetinire a cresterii profiturilor fata de anul trecut. Banca Transilvania a raportat un castig net de 58,7 milioane de lei (16,58 mil. euro) pe primele sase luni, in crestere cu 13% in lei si 16% in euro comparativ cu aceeasi perioada a lui 2005. Profitul bancii urcase anul trecut cu 65%.
O crestere a profitului similara cu cea a BRD a raportat ieri si o alta banca listata la Bursa, Carpatica, al carei profit s-a majorat cu 4,7% in primele sase luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO