Prima pagina

Brokerii vor sa-si listeze propriile actiuni la Bursa

05.07.2004, 00:00 17

De ce are nevoie cel mai mult piata romaneasca de capital? Cei mai multi brokeri ar spune ca de mai multe alternative de investitie.
In asteptarea listarii unor companii de stat, promisa de guvern, o societate romaneasca de brokeraj bursier se pregateste sa isi listeze propriile actiunile la Bursa.
Societate de servicii de investitii financiare (SSIF) Broker intentioneaza sa isi listeze actiunile la  Bursa de Valori Bucuresti in aproximativ o luna, afirma surse din piata de capital. Societatea urmeaza sa deruleze o oferta publica initiala (IPO), ceea ce va permite ca actiunile sa fie tranzactionate pe piata de capital. Presedintele societatii de brokeraj, Petru Prunea nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii.
SSIF Broker are sediul in Cluj-Napoca este si una dintre cele mai capitalizate societati de brokeraj de pe piata romaneasca, cu un capital social de 175 miliarde de lei (4,3 milioane de euro), ultima majorare de capital incheiindu-se recent. Cel mai important atuu pe care Broker il va castiga in urma listarii va fi cresterea vizibilitatii pe piata si nu sumele atrase prin emisiunea de actiuni.
Broker, care are aproximativ 500 de actionari, este cea mai importanta societate de intermediere bursiera cu capital romanesc de pe piata, ocupand locul al doilea dupa valoarea tranzactiilor intermediate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de la inceputul anului, dupa Alpha Finance, societatea de intermediere bursiera a bancii grecesti Alpha Bank. Broker are de la inceputul anului o cota de piata de 7,7%, la BVB cu tranzactii intermediate in valoare de 1.619 miliarde de lei (40 milioane de euro). Societatea a intermediat in aceeasi perioada tranzactii in valoare de 161 miliarde de lei (4 milioane de dolari) la Bursa Electronica RASDAQ, suma care o plaseaza pe locul 8. Comisioanele percepute de societatile de brokeraj de pe piata pentru tranzactiile intermediate se situeaza in prezent intre 1-2%.
SSIF Broker este cunoscuta pe piata drept una dintre cele mai "agresive" societati, din punctul de vedere al modului de tranzactionare, asumandu-si deseori pe rolul de formator de piata (market-maker). Socieatea administreaza un numar mare de conturi discretionare, cele in care investitorul lasa pe seama brokerului administrarea portofoliului. Societatea are a retea teritoriala de peste zece sucursale.
Ultimele date financiare ale societatii, disponibile la Ministerul de Finante, cele de la finalul anului 2002 indica o cifra de afaceri de 18,4 miliarde de lei (0,58 milioane de euro) si un profit de 15,7 miliarde de lei (0,51 milioane de euro). Printre cei mai importanti actionari ai Broker se numara Petru Prunea, care este si presedintele societatii. Prunea este si presedintele unei alte societati listate la Bursa, Siretul Pascani, numarandu-se si printre cei mai importanti actionari ai acesteia.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO