Prima pagina

Bucurestiul a imprumutat 500 mil. euro cu dobanda de 4,125% pe an

13.06.2005, 19:55 18

Emisiunea de euroobligatiuni lansata vineri de Municipalitatea Bucuresti a fost subscrisa la valoarea de 500 milioane de euro, la o dobanda de 4,125% pe an - cea mai scazuta obtinuta pana acum de vreo entitate romaneasca.

Titlurile au o maturitate de 10 ani, fiind scadente pe 22 iunie 2015. Suma preconizata initial era de 120 mil. euro, insa conditiile favorabile de pe piata au permis majorarea substantiala a valorii imprumutului, pana la nivelul maxim avizat de Ministerul Finantelor pentru Primaria Bucuresti.

In ultimii doi ani, Romania nu a mai iesit pe piata internationala cu eurobonduri, insa ratingul de tara s-a imbunatatit intre timp pana la nivelul "investment grade", consemnat de agentia Fitch Ratings la sfarsitul lui 2004.

Euroobligatiunile Bucuresti au fost evaluate de Standard&Poor''s, care, la sfarsitul lunii mai, a revizuit in sens pozitiv, cu o treapta, ratingul pe termen lung pentru Bucuresti, de la "BB" la "BB plus", nivel similar celui acordat pentru riscul de tara. Emisiunea a fost intermediata de bancile ABN Amro si JP Morgan.

La ultima emisiune de euroobligatiuni lansata de statul roman, in 2003, dobanda a fost de 5,75%, in conditiile unei maturitati de sapte ani a imprumutului.

In ultimii ani, spreadurile de dobanda ale eurobondurilor romanesti peste nivelurile aferente obligatiunilor germane s-au situat pe un trend de scadere constanta - cu mici inflexiuni. Astfel, in cazul emisiunii scadente in 2008, de exemplu, ecartul de dobanda s-a restrans de la 5,92 puncte procentuale la lansare, la circa 0,5 puncte in prezent. Emisiunea scadenta in 2012 a pornit de la un spread de 3,65 puncte procentuale, pentru ca acum sa ajunga la 0,63 puncte.

Fondurile obtinute din euroobligatiuni de Primaria Bucuresti ar urma sa fie utilizate pentru proiecte de infrastructura cum sunt constructia pasajului de la Basarab, amenajarea parcarii de la Gara de Nord, achizitia de tramvaie noi pentru liniile modernizate, precum si amenajarea de parcari supraterane in mai multe zone.

In jur de 30 de milioane de euro din creditul obtinut de pe piata de capital va fi investit in amenajarea de parcari de resedinta.

Dupa doi ani de pauza, Ministerul Finantelor evalueaza varianta lansarii unei emisiuni de euroobligatiuni in valoare de circa un miliard de euro, prin care sa fie restructurate emisiunile mai vechi, in vederea prelungirii maturitatilor si reducerii costului de rambursare.

Piata externa de capital inca ramane singura sursa de finantare pe termen mediu si lung, costurile fiind net mai avantajoase. In acest context, datele statistice indica un apetit in crestere mai ales din partea sectorului privat pentru finantare externa. Potrivit BNR, datoria externa negarantata public depasise 8,8 miliarde de euro la 31 martie 2005, fiind cu 15% mai mare decat la sfarsitul lui 2004. Datoria externa totala a depasit 20,4 miliarde de euro, insa ponderea acesteia in PIB nu trece de 16% - nivel considerat foarte scazut.

Succesul emisiunii de eurobonduri Bucuresti creeaza o conjunctura favorabila si pentru proiectul similar al BCR, care intentioneaza sa lanseze in curand euroobligatiuni in suma de aproximativ 300 de milioane de euro. Bancile BNP Paribas si ABN Amro au fost selectate pentru a intermedia emisiunea de titluri.

Potrivit unui convocator publicat de banca, actionarii BCR vor analiza in sedinta Adunarii Generale Extraordinare din 30 iunie propunerea privind realizarea unei emisiuni de obligatiuni pe pietele externe de capital.

La sfarsitul lunii martie, BCR a imprumutat 400 de milioane de dolari printr-un credit sindicalizat la care au participat 24 de banci. Dobanda obtinuta a fost de 0,725 puncte procentuale peste rata LIBOR la trei luni.



Banca Transilvania emite obligatiuni de 25 mil. dolari

Banca Transilvania lanseaza astazi o emisiune de obligatiuni convertibile in valoare de 25 de milioane de dolari, cea mai mare parte din suma urmand sa fie acoperita de divizia de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC). IFC va prelua 80% din titluri, iar diferenta va reveni actionarilor existenti si tertilor.

Obligatiunile vor avea o valoare nominala de 10.000 dolari/titlu si o maturitate de cinci ani. Rata dobanzii va fi platita semestrial si va fi calculata in functie de dobanda interbancara pe piata londoneza (LIBOR - London InterBank Offered Rate) la sase luni, la care se adauga trei puncte procentuale.

De asemenea, institutia financiara internationala va acorda bancii romanesti o linie de credit destinata acordarii de finantari pentru locuinte.

Banca Transilvania si-a propus anul acesta o crestere de 34,5% a profitului brut pana la 950 de miliarde de lei (25,7 mil. euro la un curs de 37.000 lei/euro) fata de un profit brut de 757 de miliarde de lei (18,7 mil. euro) anul trecut. In euro cresterea profitului ar urma sa se ridice la 37,5%.

Cresterea profitului net ar putea fi chiar mai mare datorita reducerii de la 25% la 16% a impozitului pe profit incepand din acest an.

De altfel banca a inceput anul cu o crestere de 40% a profitului brut, care s-a cifrat pe primele trei luni la 6,3 milioane de euro, chiar in conditiile in care cheltuielile bancii cu provizioanele au urcat de aproape sapte ori pana la 1,2 milioane de euro.

Activele bancii au urcat la finalul primului trimestru la 30.789 de miliarde de lei (843 de milioane de euro), cu 18% mai mult fata de finalul anului trecut.

Banca Transilvania va continua anul acesta sa investeasca in deschiderea de noi sucursale pentru care a programat investitii in valoare de 5,5 milioane de euro si in dezvoltarea sistemelor IT, pentru care va aloca 5,6 milioane de euro. Investitiile totale programate de banca se ridica la 16,5 milioane de euro.

In aprilie, actionarii bancii au aprobat majorarea capitalului social cu aproape 78% pana la 2.367 de miliarde de lei (66 de milioane de euro) majorarea se va realiza prin acordarea cu titlu gratuit a 0,673 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta fata de propunerea initiala a Consiliului de Administratie de 0,586 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. razvan.vican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO