Prima pagina

Budapesta sustine ca oficialii de la Bucuresti inteleg gresit statutul maghiarilor

22.06.2001, 00:00 20



Schimbul acid de replici dintre oficialii de la Bucuresti si cei de la Budapesta a continuat ieri prin raspunsul pe care seful diplomatiei ungare Janos Martonyi l-a dat Guvernului roman dar si liderilor politici din Slovacia.

Deciziile care "arata spre viitor si au o importanta istorica sunt deseori gresit intelese si interpretate", a apreciat ministrul de Externe al Ungariei, aratand ca "de un an si jumatate Ungaria prezinta in continuu vecinilor ei pregatirea, scopul si continutul legii".

Janos Martonyi a facut aceasta declaratie dupa ce presedintele Romaniei Ion Iliescu a afirmat ca legitimatia de maghiar nu are ce cauta pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, Slovacia a semnalat, intr-o declaratie a Ministerului Afacerilor Externe, ca nu ar fi bine daca Ungaria ar conta pe faptul ca legea statutului va putea fi aplicata pe teritoriul Slovaciei fara consultari intensive.

"Noi vom face totul si in continuare pentru clarificarea interpretarilor gresite. In cursul aplicarii legii, autoritatile ungare nu vor efectua nici o activitate pe teritoriul tarilor vecine.

Legea nu are valabilitate in teritorii externe, de aceea nu se pune problema si nici nu are rost intrebarea daca legea va putea fi aplicata pe teritoriul tarilor vecine" , a precizat Martonyi JA!nos.

Ministrul ungar considera ca sprijinul parlamentar de 92%, precum si sustinerea unanima a legii statutului de catre maghiarii de peste hotare reflecta un sentiment national comun.

El a adaugat ca Ungaria asteapta, pe baza relatiilor de buna vecinatate, ca statele vecine sa respecte acest sentiment. "Legea nu contine si nici nu va provoca nici o discriminare intre cetatenii tarilor vecine", a subliniat Martonyi.

"Facilitatile se obtin in Ungaria, totodata Budapesta a acordat si pana in prezent sprijin pentru maghiarii din tarile vecine, despre care nu s-a afirmat niciodata ca ar leza sistemul juridic al statelor respective", a precizat Martonyi.



Facilitati de 80 milioane euro pe an

Presa internationala a comentat in termeni diferiti adoptarea Legii privind statutul maghiarilor adoptata marti de Parlamentul de la Budapesta, act normativ care va intra in vigoare incepand de anul viitor 2002.

Cotidianul francez "Liberation" este de parere ca problema minoritatii maghiare reprezinta, cu un an inaintea alegerilor parlamentare din Ungaria, o tema care tine mai mult de politica interna decat de aderarea la UE.

"Liberation" estimeaza ca bursele, alocatiile si celelalte facilitati acordate prin aceasta lege costa Ungaria 20 de miliarde de forinti anual, adica 80 de milioane euro.

Pe langa cei 10 milioane de locuitori a-i Ungariei, in afara granitelor mai traiesc 1,6 milioane de maghiari in Romania, 600.000 in Slovacia, 350.000 in Iugoslavia, 200.000 in Ucraina, 22.000 in Croatia, 10.000 in Slovenia si 17.000 in Austria.

"Liberation" subliniaza diferenta dintre manifestarile Romaniei si Slovaciei, cele doua tari afectate in mod direct de Legea statutului. Romania a calificat legea drept nedreapta si discriminatorie, in timp ce Slovacia s-a multumit cu un protest formal, titreaza cotidianul francez.

Comentariul francez mentioneaza ca si Comisia Europeana si-a exprimat rezervele si a atras atentia Ungariei asupra faptului ca in tratatele de baza semnate cu Slovacia si Romania este inclusa o clauza antidiscriminatorie.

In plus, in cazul integrarii in UE a Romaniei, Legea statutului va duce la aparitia unor cazuri de discriminare fata de cetatenii celorlalte state membre UE, scrie "Liberation".

Prin posibilitatile oferite de legitimatia de identitate maghiara membrilor comunitatilor de peste hotare, Guvernul ungar intentioneaza sa opreasca angajarea ilegala a fortei de munca. "Liberation" subliniaza ca mii de maghiari din Romania lucreaza, anual, ilegal in Ungaria, domeniul preferat fiind cel al constructiilor.

Cotidianul maghiar de opozitie Magyar Hirlap apreciaza ca pana la intrarea in vigoare a legii, mai este nevoie de multe decizii.

"Legea statutului nu e altceva decat o promisiune. Un balon - si aici nu ne gandim la sensul peiorativ al cuvantului - care e urat daca e putin umflat, dar se sparge, daca e prea sau daca e atacat puternic din afara. (Din pacate exista sanse pentru amandoua.)

Ar trebui acordata atentie drepturilor, principiilor, intereselor maghiarilor din tara si de peste hotare, si nu an ultimul rand sensibilitatilor din tarile vecine.

Aceasta intrucat balonul poate face un zgomot foarte mare daca explodeaza. ai chiar poate ustura foarte tare - atat Ungaria, cat si pe cei care traiesc in minoritate" titreaza Magyar Hirlap.

In schimb, cotidianul Nepszabadsag, tot de opozitie, apreciaza oarecum ciudate, ba chiar de neinteles pasiunile aprinse de adoptarea legii statutului, atat in tara, cat si in cateva tari vecine.

Bucurestiul si Bratislava au pus in vedere imediat ca va aseza piedici in fata aplicarii legii, ceea ce este cel putin ipocrizie din partea lor, avand in vedere ca cele doua tari au elaborat si ele un sistem de facilitati pentru conationalii lor ramasi departe de pamantul natal scrie Nepszabadsag.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO