Prima pagina

Bursa a pierdut 2,6 mld. euro in ultima saptamana

11.01.2008, 15:27 9

Bursa a incheiat una dintre cele mai proaste saptamani din istoria sa cu scaderi de 2% la nivelul indicilor BET si BET-FI, desi deschisese pe plus.

In cele cinci sedinte consecutive de scadere din ultima saptamana, indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursa, exceptand SIF-urile, a pierdut 10%. Dintre companiile care intra in component indicelui BET, cele mai afectate de corectie au fost Impact (IMP), cu o scadere de 15%, BRD, care a pierdut 14,5% si Biofarm (BIO), cu o cadere de 13%. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut in ultima saptamana 10%, iar Transelectrica (TEL) - 9,1%.

Scaderi mai mici au inregistrat actiunile Bancii Transilvania (TLV), care a pierdut 7,1%, si Petrom (SNP), cu o corectie de 6,7%.

SIF-urile au pierdut in medie 11,5% in ultima saptamana, la nivelul indicelui BET-FI. Cele mai afectate au fost SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), ambele pierzand aproape 13%, in timp ce SIF Moldova (SIF2) a scazut cu 10,7%.

Corectiile de pe Bursa au venit in contextul in care toate pietele de capital international au inregistrat scaderi din cauza temerilor privind evolutia economiei americane. Criza financiara de la nivel mondial a indepartat cel putin deocamdata fondurile de investitii de pe pietele emergente, bursele din estul Europei dar si cele din Asia fiind printre cele mai lovite de corectii.

Pe piata locala, scaderea a fost amplificata de semnalele negative la nivel macro si de avertismentul BNR care a majorat dobanda de politica monetara cerand o scumpire a creditelor, dar si de lipsa unor investitori locali puternici, cum sunt fondurile de pensii sau fondurile mari de investitii, care sa echilibreze raportul intre cererea si oferta de actiuni din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO