Prima pagina

Busculada ucigasa pe un stadion din Africa de Sud

13.04.2001, 00:00 19



Guvernul sud-african si federatia nationala de fotbal au anuntat lansarea unei anchete publice dupa ce 43 de oameni au murit calcati in picioare in timpul unei busculade create pe un stadion din Johannesburg in timpul meciului de fotbal dintre cele mai bune echipe de club din Africa de Sud.

Oficiali ai guvernului, cluburile implicate, Liga nationala de fotbal, Federatia sud-africana de fotbal si proprietarii stadionului Ellis Park urmau sa se intaneasca ieri pentru a analiza cum a fost posibila producerea unei tragedii de asemenea proportii.

Presedintele tarii, Thabo Mbeki, care urmarea meciul la televizor miercuri seara, a promis o ancheta urgenta asupra acestui caz, in timp ce directorul executiv al Ligii de fotbal, Robin Petersen, a declarat ca trebuie luate masuri pentru ca astfel de tragedii sa nu mai aiba loc, relateaza CNN.

Incidentele au avut loc in timpul meciului dintre echipele Kaizer Chiefs si Orlando Pirates, cand s-a creat o busculada la intrarea pe stadion, avand drept consecinte decesul a 43 de persoane si ranirea a peste 155 de persoane, relateaza Mediafax.

Potrivit postului SABC-TV, aproximativ 120.000 de persoane s-au deplasat, miercuri, la stadionul "Ellis Park", a carui capacitate este de 68.000 de locuri. Reprezentanti ai politiei din Johannesburg au declarat ca mai multe mii de persoane care nu au reusit sa-si procure bilete pentru meci au declansat o busculada de proportii. Fortele de ordine au reusit, cu putin timp inainte de inceperea partidei, sa-i disperseze pe cei care se inghesuiau sa intre in arena "Ellis Park".

Partida dintre echipele Kaizer Chiefs si Orlando Pirates a fost intrerupta dupa 20 de minute de joc, in momentul in care scorul era de 1-1, deoarece s-a produs o noua busculada la intrarea pe stadion. "Ma aflam pe locul meu, in tribune, si, intr-o clipa, oamenii din afara stadionului au intrat pur si simplu peste noi si ne-am trezit azvarliti de pe scaunele noastre.

Nu imi mai simteam picioarele", a relatat una dintre persoanele ranite, Harrieth Dlamini, 31 de ani, citata de agentia sud-africana de presa SAPA.

"De ce? De ce? De ce?", a titrat cotidianul "The Star", publicand, pe prima pagina, o fotografie infatisand cateva dintre victimele busculadei de pe "Ellis Park", intanse pe peluza si acoperite. "Fotbalul isi numara mortii", se subliniaza in materialul aparut in publicatia citata.

"The Star" noteaza ca evenimentele de pe arena din Johannesburg constituie "cel mai grav dezastru din istoria fotbalului sud-african" si ca "dragostea pentru fotbal ucide".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels