Prima pagina

Bush a sosit in Kosovo, luptele continua in Macedonia

25.07.2001, 00:00 8



Presedintele american George W. Bush a sosit ieri dimineata in provincia Kosovo, la doi ani de la campania de bombardamente a NATO impotriva Iugoslaviei.

Avionul lui Bush a aterizat la Pristina, capitala provinciei Kosovo, pentru ultima etapa a turneului european de sase zile al liderului de la Casa Alba, relateaza CNN. Presedintele SUA a vizitat trupele americane din tabara Bondsteel, langa Pristina, unde se afla circa 5.000 de militari americani din cadrul fortelor NATO de mentinere a paci (KFOR).

Escala din Kosovo este a patra oprire a turneului european efectuat de Bush, dupa vizitele la Londra, participarea la summit-ul G8 de la Genova si intalnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea, langa Roma. El este insotit de sotia sa Laura Bush si de fiica lor, Barbara.

Bush are in program si o intalnire cu Hans Haekkerrup, administratorul Natiunilor Unite pentru Kosovo, cu care va discuta despre progresele inregistrate in cadrul eforturilor de rezolvare a problemelor din provincie.

In urma temerilor exprimate privind intentia sa de a restrage trupele americane din Balcani, George W. Bush i-a asigurat pe aliatii europeni ca Statele Unite vor continua sa colaboreze cu ceilalti membri ai fortelor internationale de mentinere a pacii acolo unde va fi nevoie.

"America a intrat in Balcani alaturi de prietenii sai si va pleca impreuna cu prietenii sai", a spus Bush dupa intalnirea avuta cu premierul italian Silvio Berlusconi.

Potrivit unor surse neoficiale, Casa Alba nu doreste sa se mai implice in alte misiuni in Balcani, cum ar fi in Macedonia, unde confruntarile dintre armata si rebelii albanezi risca sa duca la izbucnirea unui razboi civil.

Consilierul pe probleme de securitate nationala Condoleezza Rice a declarat ca Bush doreste intarirea institutiilor civile din regiune, ca prim pas catre intoarcerea militarilor americani acasa.

"Kosovo trebuie sa se alature restului regiunii si sa faca parte din Europa. Nu dorim sa facem din Kosovo al 51-lea stat american", a declarat un oficial american.

Situatia din Macedonia, fosta republica iugoslava vecina cu provincia Kosovo, reprezinta de asemenea unul dintre subiectele abordate de Bush la intalnirea sa cu oficialii ONU din provincie.

Situatia din Macedonia s-a inrautati din nou, guvernul de la Skopje amenintand luni ca va lansa o noua ofensiva impotriva rebelilor albanezi daca acestia nu se retrag din regiunea Tetovo. Luni, pentru a doua zi consecutiv, armata si rebelii au fost implicati in schimburi de focuri, incalcand fragila incetare a focului aflata in vigoare de 18 zile.

Potrivit rebelilor, noua civili au fost ucisi si alti 30 au fost raniti in cursul confruntarilor de luni de langa Tetovo.

Potrivit directorului spitalului din Tetovo, o fetita albaneza in varsta de 12 ani a fost ucisa si 24 de persoane au fost ranite, majoritatea prin impuscare. Printre raniti se numara cel putin patru soldati si un politist macedonean.

Autoritatile de la Skopje au anuntat moartea unui soldat macedonean, ucis in timpul unei ambuscade create de gherila albaneza in apropierea satului Ribnita, in apropierea frontierei cu Albania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO