Prima pagina

BVB face o prima curatenie generala

26.06.2000, 00:00 23



Bursa de Valori Bucuresti a facut pentru prima data de la reinfiintare "curatenie generala", luand o serie de decizii si masuri care vizeaza aplicarea cu strictete a regulamentelor sale scopul final fiind incercarea de punere a bursei pe un drum bun.

Bursa de Valori a decis sa retrogradeze cinci societati comerciale de la categoria I la categoria a II-a, deoarece acestea nu au obtinut profit, conform reglementarilor pentru mentinerea la categoria I.

Cele cinci societati sunt Automobile Dacia, Allied Deals Elcond Zalau, Navrom Galati, Policolor, aantierul Naval Constanta.

De asemenea, Bursa a decis sa suspende de la tranzactionare, incepand cu 26 iunie, 56 de societati comerciale care nu au transmis raportarea financiara aferenta primului trimestru al anului.

Printre aceste 56 societati sunt: Banca Turco-Romana; Compa Sibiu; aantierul Naval Constanta; Amep American Packaging Tecuci; VAE Apcarom Buzau; Agras Bucuresti; Berceni Bucuresti; Ciorapi Timisoara; Eurofinances Targoviste; Panegrano Cluj-Napoca; Petrolexportimport Bucuresti; Prodvinalco Cluj-Napoca; Rocar Bucuresti. Ele vor avea la dispozitie un termen de 14 zile pentru depunerea raportarilor.

Comitetul Bursei de Valori propune, de asemenea, conducerii celor cinci SIF eliminarea prevederilor restrictive din actele lor constitutive, conform carora dobandirea de actiuni peste 0,1% din capital este interzisa, ceea ce va permite actionarilor sa dobandeasca actiuni in limitele prevazute de legea fondurilor de investitii.

"Reprezentantii SIF vor propune Consiliilor de Administratie eliminarea prevederilor din actele constiturive, prin care dobandirea de actiuni de peste 0,1% este interzisa, permitand astfel actionarilor sa dobandeasca actiuni in limitele prevazute de lege" se arata intr-un comunicat al BVB.

Stere Farmache, directorul general al Bursei, a declarat ca se va propune celor cinci SIF ca un actionar sa detina pana la 5% din actiuni, asa cum prevede legea fondurilor de investitii, iar dreptul de vot sa fie limitat pentru un actionar la 0,1%, indiferent de procentul de actiuni detinut.

"In felul acesta am acorda satisfactie marilor investitori care doresc sa cumpere cat mai multe actiuni, dar in acelasi timp am acorda protectie si actionarilor minoritari prin dreptul de vot", a spus Farmache.

Reprezentantii Bursei si ai pietei de capital fac presiuni asupra Guvernului pentru a promova prin ordonanta legea de protectie a actionarilor minoritari, lege care este solicitata de mai mult timp.

Andrei Siminel, membru in Comitetul Bursei si reprezentantul celui mai mare fond de investitii de pe piata romaneasca, Broadhurst, a apreciat ca aceasta lege ar duce la cresterea indicelor bursieri cu 200-300%.

In prezent actionarii minoritari riasca sa-si diminueze participarea intr-o companie in cazul opratiunilor de majorare a capitalului social, mai ales daca acesta se realizeaza la un pret peste cel din piata. Cel mai adestea actionarii majoritari realizeaza asemenea cresteri ale capitalului social prin aport in natura adestea supraevaluat. De asemenea actionarii minoritari nu sunt protejati in cazul in care cei majoritari transfera profiturile in afara companiilor cotate. In prezent la BVB sunt cotate 125 de societati cu o capitalizare totala de aproape 400 milioane de dolari. Pe langa acestea prin intermediul sistemului electronic al BVB mai sunt tranzactionate inca sase companii care nu indeplinesc conditiile de cotare.

La reinfiintarea Bursei in 1995 cele 24 de societati de valori mobiliare de atunci, membre ale asociatiei bursei, puteau realiza tranzactii cu actiunile a sase emitenti. Numarul emitentilor listati a inregistrat o crestere accentuata intre anii 1997 si 1998 cand de la 17 companii listate s-a ajuns la 126 companii, trendul fiind continuat si anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO