Prima pagina

Can Pack investeste 30 mil. euro intr-o noua fabrica

30.06.2004, 00:00 107

Grupul americano-polonez Can Pack, proprietarul fabricii de ambalaje metalice de la Tecuci, va realiza o investitie de aproape 30 milioane euro la Bucuresti, intr-o noua linie de productie a ambalajelor metalice (de exemplu cutiile de metal pentru bere sau bauturi racoritoare).
Aceasta  va fi cea mai importanta investitie de acest gen din sud-estul Europei. O buna parte din productie va fi exportata in zona.
Grupul a cumparat deja terenul , fiind asistat in tranzactie de casa de avocatura Stoica & Asociatii. 
Planul de investitie survine dupa rezolvarea, pe cale amiabila, a procesului intentat statului roman la Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga de catre Can Pack  prin filiala sa din Romania , Pol Am Pack - actionarul majoritar de la Amep Tecuci.
Compania Pol Am Pack s-a confruntat cu dreptului sau de vot in societatea Amep, desi detinea pachetul majoritar de actiuni in aceasta societate. Actionarii minoritari au sustinut ca , de vreme ce investitorul polonez nu ar fi varsat integral actiunile pe care le-a subscris cu prilejul unei majorari de capital, dreptul sau de vot era suspendat pentru ansamblul actiunilor detinute.
Impotriva interpretarii unui text din legea societatilor comerciale in sensul pozitiei actionarilor minoritari, procurorul general al Romaniei a promovat recurs in anulare, Pol Am Pack fiind asistat in proces Stoica & Asociatii.
Dupa preluarea operatiunilor, Pol Am Pack a preluat o societate economica golita de valoare economica, cerand Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga sa condamne statul roman la repararea prejudiciului. Acest litigiu s-a rezolvat pe cale amiabila, iar investitorul a fost exonerat de la efectuarea ultimelor investitii la care se angajase prin contractul de privatizare, a declarat Razvan Dinca, de la Stoica & Asociatii.
Actionarul majoritar al Pol Am Pack S.A. este societatea Can Pack S.A. din Polonia, care detine 99,99 % din actiuni, iar Can Pack este detinuta de compania F & P Holding din Statele Unite.
Can Pack, prin subsidiara sa  Pol Am Pack, estimeaza ca va realiza anul acesta o crestere a afacerilor sale din Romania de pana la 40 % in termeni reali, fata de 2003, a declarat Dragos Doru, seful operatiunilor Can Pack din Romania.
Motorul cresterii il reprezinta in special cresterea consumului inregistrat pe piata produselor alimentare, de unde provin clientii importanti ai companiei. In ultima perioada, industria alimentara a realizat o segmentare a categoriilor de produse realizate,  punandu-se accentul pe parametrii de calitate a produsului final.
Brandurile premium au inregistrat o dezvoltare sustinuta, fapt resimtit si in structura produselor realizate de Can Pack. Exista o cerere ascendenta pentru ambalajele cu " capace easy-open ", in detrimentul celor clasice. Deasemenea, fabrica din Tecuci a resimtit si cresterea comenzilor pentru ambalajele litografiate, de calitate superioara celor cu eticheta din hartie aplicata.
Datorita faptului ca ambalajul are o pondere ridicata in costurile de productie, producatorii din industria alimentara au creat tendinta accentuata de marire a ambalajelor, pentru eficientizarea procesului de productie. Fabrica din Tecuci a introdus in fluxul de fabricatie si butoiasele de bere de 5 litri, care pana in prezent nu se realizau in Romania.
Clientii cei mai importanti ai companiei sunt Scandia, Ardealul, Mandy, iar la nivel mondial Can Pack este agreata de gigantii Coca-Cola, SabMiller sau Interbrew.
Materiile prime folosite de companie provin in parte de la furnizori din Uniunea Europeana, din tari precum Germania, Franta sau Slovacia, care sunt principalele surse de tabla sau de lacuri necesare.
Activitatea companiei este una influentata de sezon, in lunile calduroase inregistrandu-se o crestere a afacerilor cu 40-50 %.
Pol Am Pack realizeaza aproape 60 milioane de cutii metalice pe an, 10 % fiind exporturi directe. Cota de piata a Pol Am Pack este de 22,6 %, ocupand locul al doilea pe piata romaneasca a ambalajelor metalice, dupa Impress Buftea, care are o cota de piata de aproximativ 35 %.
Productia din sectorul alimentar este influentata si de rezultatele anului agricol, care se pare ca vor acoperi anul acesta mare parte din cererea interna de legume si fructe.
Boom-ul din industria constructiilor a influentat in mod direct productia grupului Can Pack in Romania, unii din principalii clienti fiind companiile producatoare de lacuri si vopseluri.
Grupul a realizat pana in prezent investitii de peste 8 milioane de euro in fabrica de la Tecuci, realizand retehnologizarea acesteia pentru a putea fi competitiva pe plan european. Printre investitiile realizate se numara si o linie de productie a capacelor " twist-off ". In prezent, compania se afla in proces de implementare a standardelor de management al calitatii ISO. ii.
Can Pack este unul din principalii jucatori de pe piata ambalajelor metalice la nivel mondial, rivalii sai fiind Continental, Rexam sau Ball.
Proiectul investitional de la Bucuresti  se inscrie in strategia companiei de a-si intari pozitia pe piata europeana, prin realizarea unor noi capacitati de productie in Europa Centrala si de Est.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO