Prima pagina

Cand doi se imprumuta, al treilea castiga: asiguratorul

13.08.2003, 00:00 11



Piata asigurarilor se indreapta anul acesta spre 700 milioane $ (620 mil. euro), iar daca se va pastra acelasi ritm de crestere care tocmai a fost anuntat pentru primul semestru, de 45%, anul viitor este posibil sa atinga miliardul de dolari. Explicatia cresterii: accelerarea creditarii, a leasingului si scumpirea politelor de raspundere civila auto.



"Piata asigurarilor din Romania continua sa se dezvolte, inregistrand la finele semestrului I din 2003 un volum de prime brute incasate de 12.184 miliarde lei, respectiv o crestere de 45,1% comparativ cu semestrul I din 2002", a spus ieri Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Cresterea este mai mare decat cea anuntata pe primele cinci luni, de circa 40%. Calculata in euro, cresterea este de circa 17%, iar in dolari este exact ca cea in lei, de 45%, pentru ca dolarul a ramas constant fata de leu.



Daca isi va mentine ritmul de crestere pana la sfarsitul anului si daca dolarul nu va face vreun salt fata de leu, piata asigurarilor va ajunge anul acesta la 700 milioane $, in conditiile in care anul anterior totalitatea incasarilor din prime brute s-a ridicat la 498 milioane $. Aceasta inseamna practic o dublare in dolari a pietei asigurarilor in ultimii trei ani (in 2001 piata a fost de 345 milioane $).



Cea mai mare parte din crestere se datoreaza segmentului de retail: asigurari de viata, de locuinte, asigurari de credite si garantii, asigurari de pierderi financiare si asigurari auto casco. Un efect important l-a avut insa si scumpirea politelor RCA, cu 30%, si neacordarea de discounturi.



In multe cazuri, creditarea este conditionata de asigurare de viata, de asigurare de locuinta sau de asigurare casco in cazul achizitiei unui automobil. In plus, companiile de asigurari si-au majorat vanzarile de asigurari de credite si de garantii si pierderi financiare.



Ca impulsul creditarii a fost covarsitor se vede cel mai bine din cresterea incasarilor Asiban, care lucreaza foarte mult cu bancile actionare BRD, Banca Transilvania, CEC si BCR. Asiban si-a dublat incasarile pe primul semestru 2003 si a trecut de pe locul 10 la sfarsitul semestrului I 2002 pe locul 8 acum, in fata Generali si AIG Romania, ambele sucursalele din Romania ale unor companii multinationale foarte puternice din Italia si, respectiv, SUA.



Insa tot companiile multinationale sunt si printre cele cu crestere accentuata: Unita (care face parte din grupul WienerStaedtische din Austria) si Allianz-tiriac (in care Allianz din Germania- detine 51% din actiuni) au avut incasari din prime brute cu 76% si, respectiv 54% in euro pe primul semestru.



Incasarile Asirom au ramas aproape constante in euro (0,7% crestere), la fel si cele ale ING Nederlanden (3,6%). Cresteri moderate in euro au inregistrat Omniasig (14%), Astra (16%), dar ambele sub ritmul general de crestere in euro de 17%. In schimb, noul actionariat de la Ardaf se simte: compania a avut incasari mai mari cu 25% in euro. Singura scadere in euro a incasarilor este la Generali: -2,5%.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24