Prima pagina

Cargill preia afacerea cu ulei de la actionarii Topway Industries

Cargill preia afacerea cu ulei de la actionarii Topway Industries
01.10.2004, 00:00 471

Gigantul american Cargill, unul din liderii mondiali ai comertului cu cereale va achizitiona pentru circa 30 de milioane de dolari cele doua fabrici de ulei ale companiei Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica.
Surse din industria uleiurilor sustin ca cei trei actionari ai Topway Industrie vor primi pentru pachetul majoritar de actiuni 2-3 milioane de dolari, restul tranzactiei fiind reprezentata de onorarea angajamentelor financiare ale Topway Industries catre banci.
Afacerea, estimata a fi incheiata pana la finele acestei saptamani, va consta intr-o tranzactie de vanzare de actiuni Olpo Podari - 51% - in conditiile in care rafinaria de ulei de la Craiova, activitatile de imbuteliere aferente si brandul Bunica urmeaza sa fie transferate ca active de la Topway catre Olpo Podari, mai spun sursele citate.
Actiunile Olpo Podari sunt detinute in proportii egale de 32% fiecare de catre trei actionari persoane fizice - Doru Stanescu, germanul Andreas Friedman si omul de afaceri libanez Salame Badr, restul de 4% din actiuni fiind in proprietatea mai multor persoane fizice, cu participatii de pana la 0,1%.Dupa finalizarea acestei tranzactii, cei trei vanzatori vor ramane fiecare cu 15% din actiuni, pe care le vor vinde in urmatorii 4 pana la 7 ani catre americanii de la Cargill.
Prin achizitia celor doua fabrici, Cargill face cel mai important pas pe piata europeana a uleiului. Americanii mai detin facilitati de productie a uleiurilor vegetale in Ucraina dar nu de asemenea dimensiuni. Aceleasi surse spun ca gigantul american nu se va opri aici cu achizitiile, in vizorul sau intrand alte doua fabrici de ulei de pe piata romaneasca.
Reprezentantii Cargill Agriculture nu au dorit sa comenteze tranzactia. "Nu avem in acest moment o pozitie oficiala pe marginea acestei probleme", spune Andrei Grigore, director operational la Cargill Agriculture.
Contactat de Ziarul Financiar, Doru Stanescu, unul dintre vanzatori, a refuzat sa faca orice fel de comentariu pe tema tranzactiei cu Cargill.
Fabrica de ulei de la Podari este una dintre cele mai mari din Romania. Pana la finele anului, fabrica va avea o capacitate de productie de 1.200 tone de ulei pe zi, dubla fata de acum un an, cand a fost demarat un program de investitii de circa 14 milioane euro.
Vanzatorii din afacerea Olpo sunt actionari si la Topway Craiova, unde Doru Ioan Stanescu detine 58,2% din actiuni, dupa ce a rascumparat recent 41,2% din actiuni de la fondul de investitii Baring Central Europe Fund Investment. Libanezul Salame Badr detine 22,9% din actiunile Topway, dupa ce a cumparat recent un pachet de 15% de la familia Ilinca din Craiova. Friedman detine si el circa 18,9% din actiunile Topway.
Topway Industries a avut anul trecut o cifra de afaceri de 34 de milioane de euro, o pierdere de 4,5 milioane de euro si datorii totale de 31 de milioane de euro. In 2002, compania a avut o cifra de afaceri de 41 de milioane de euro, pierderi de 5,4 milioane de euro si datorii totale de 33 de milioane de euro.
Cargill a achizitionat, la inceputul acestui an, Comcereal Alexandria pentru 26 de milioane de dolari, devenind cel mai mare depozitar de cereale din Romania cu o capacitate anuala de aproape 900.000 de tone.
Intrat in Topway in 1999 printr-o majorare de capital de 9,5 milioane dolari, fondul Baring Central European Fund (BCEF) a inceput procesul de exit (vanzare a companiei) in 2002, cand a vandut divizia de margarina si ketchup a companiei catre grupul norvegian Orkla Foods.
A doua etapa a exitului a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand Topway Industries a vandut una din cele trei fabrici de ulei ale sale - Ultex Tandarei - catre omul de afaceri roman Vasile Nitescu. In momentul vanzarii fabricii, reprezentantii BCEF au declarat ca procesul de exit din afacerea Topway ar putea continua si in 2004.
Piata romaneasca a uleiului, estimata la 300 de milioane de dolari pe an , are ca lider pe grupul american Bungee, care detine trei fabrici: Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea. Bungee avea la sfarsitul anului trecut circa 36% din piata, fiind urmata de Argus, cu 19%. Inainte de vanzarea Ultex, Topway detinea 17% din piata. Ceilalti jucatori de pe piata sunt Agricover Buzau detinut de dou investitori iranieni care au dezvoltat afaceri si in industria bauturilor spirtoase unde detin marcile Stalinskaya si Wembley (la randul lor interesati de achizitia unei fabrici de ulei), Ardealul Satu Mare, Ulerom Vaslui a omului de afaceri Adrian Porumboiu si fabrica de ulei din Urziceni a unui grup de investitori elvetieni.
stelian.negrea@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO