Prima pagina

Castigul in prima zi la Bursa, cat un an la banca

Castigul in prima zi la Bursa, cat un an la banca
04.01.2006, 20:02 13

Bursa a castigat ieri 380 de milioane de euro, capitalizarea ajungand la 15,7 miliarde de euro.

Principalele actiuni de la Bursa au inceput anul in forta cu o crestere medie de aproape 4%, vedetele primei zile de tranzactionare fiind SIF-urile, care au adus posesorilor un castig mediu de 6,2%.

Bursa a confirmat astfel, pentru al optulea an consecutiv, regula conform careia prima zi de tranzactionare aduce castiguri importante investitorilor. Valoarea totala a companiilor listate a urcat ieri cu nu mai putin de 380 milioane de euro, atingand 15,7 miliarde de euro.

Cu toate ca au existat ani cu cresteri chiar mai mari in prima zi de tranzactionare, 2006 a fost primul an in care in prima zi s-a putut castiga cat dobanda bancara pe un an intreg. Actiuni precum SIF Transilvania sau SIF Muntenia au adus doar ieri castiguri de peste 6,5%, investitorii continuand sa se gandeasca la cat de valoroase sunt pachete de actiuni la BCR detinute de SIF-uri.

Indicele BET-FI a trecut ieri pentru prima data de pragul de 50.000 de puncte, stabilind un nou maxim istoric. Printre castigatoarele zilei s-au numarat bancile - Transilvania cu un plus de 5,6% si BRD cu 3,7% - alaturi de companiile petroliere, cu o crestere de aproape 5% pentru Petromidia si peste 2% pentru Petrom.

Scumpirea actiunilor in ianuarie este o regula care se aplica destul de des si pe bursele externe, fenomenul fiind cunoscut drept "efectul lunii ianuarie". Printre cauzele presupuse pentru aceste cresteri se numara optimismul de inceput de an, la care se adauga vanzari mai mari de la finalul anului anterior, fie din motive fiscale, fie ordonate de managerii de fonduri care incearca sa rearanjeze structura portofoliului pentru ca acesta sa arate mai bine in raportul anual.

"Cred ca avansul luat de actiuni se datoreaza mai ales asteptarilor investitorilor pentru cresteri in luna ianuarie, dupa regula anilor anteriori. Pe durata vacantei nu s-a intamplat nimic care sa justifice o asemenea crestere", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank. El a mai spus ca probabil piata va creste si in zilele urmatoare, dar evolutia din primele zile nu ofera o indicatie asupra evolutiei din acest an a pietei.

Printre motivele cresterii s-ar putea numara schimbarea modului de impozitare, chiar daca aceasta inseamna marirea impozitului sau zilele de vacanta de sarbatori care au adus datele de referinta pentru dividende sau actiuni gratuite mai aproape. Cresterea puternica s-ar putea datora astfel investitorilor care cumpara inapoi actiunile vandute la finalul anului trecut pentru marcarea profiturilor la o cota de impozitare de 1%. Cota a crescut anul acesta la 16% pentru actiunile detinute pentru mai putin de un an.

Pe de alta parte, din cauza schimbarii modalitatii de impozitare unii dintre investitori au fost tentati sa amane vanzarile de actiuni in pierdere pentru acest an, in conditiile in care incepand de anul acesta pierderile sunt deductibile din profiturile obtinute. Unele dintre actiunile cu evolutii mai putin convingatoare anul trecut, cum ar fi Impact sau Flamingo International, au incheiat ziua pe pierdere in conditiile in care au existat mai multi vanzatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO