Prima pagina

Catalin Chelu si Dinel Staicu s-au aliat pentru a prelua conducerea SIF Oltenia

19.07.2005, 20:09 24

Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati si fostul patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, Dinel Staicu, principalii actionari ai SIF Oltenia au cerut impreuna conducerii societatii sa convoace o Adunare Generala a Actionarilor pentru a schimba doi dintre membrii Consiliului de Administratie (CA), conform unor surse apropiate SIF Oltenia.

Schimbarea celor doi membri cu reprezentanti proprii ar putea crea pentru cei doi oameni de afaceri o majoritate in conducerea societatii, ceea ce le-ar putea permite sa ia toate deciziile importante in privinta activitatii societatii. SIF Oltenia ar putea deveni astfel prima dintre SIF-uri a carei conducere este preluata de investitori care au cumparat actiuni de pe Bursa. Grupul de investitori cehi prezent in actionariatul SIF Transilvania a reusit sa isi numeasca trei membri in CA al societatii, dar nu detine majoriatea. Cei doi membri ai CA pe care Chelu si Staicu vor sa ii schimbe nu au putut fi validati in ultima Adunare Generala, fiind alesi de ceilalti membri ai CA.

Catalin Chelu a confirmat ieri intentia de a convoca o Adunare Generala pentru modificare CA. Dinel Staicu nu a putut fi contactat.

Conform informatiilor existente pe piata, cei doi controleaza impreuna aproximativ 24% din actiunile SIF Oltenia, cele mai importante pachete, in jur de 18% fiind controlate de Catalin Chelu, in timp ce Dinel Staicu, care a vandut in ultimii ani o parte din actiuni, detine in prezent in jur de 6%. SIF Oltenia are pe Bursa o capitalizare de 225 mil. euro, valoarea pachetului detinut de Chelu ridicandu-se la 40,5 mil. euro, in timp ce pachetul lui Staicu valoreaza 13,5 milioane de euro.

Un al treilea pol al actionariatului SIF Oltenia este reprezentat de un grup de investitori straini, in special greci, care controleaza peste 5% din actiuni, conform informatilor de pe piata. Acestia nu au in prezent nici un post de administrator si se vor opune probabil intentiei celor doi. Principalele active detinute de SIF Oltenia sunt pachetele de 6,1% din BCR, 5,5% din BRD, 0,7% din Petrom si 5% din Banca Transilvania. SIF-urile au crescut ieri la Bursa cu aproape 5% pe fondul ridicarii pragului maxim de detinere pana la 1% prin ordonanta de urgenta si al rezultatelor in crestere raportate pe primul semestru. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO