Prima pagina

Ce a ascuns Camera Secretelor BCR de la sediul AVAS

22.12.2005, 20:45 22

Reprezentantii Erste Bank si ai Millennium au avut parte de aproape o ora plina de emotii inainte si dupa introducerea preturilor in calculatorul special pregatit in cabinetul presedintelui AVAS de la etajul opt al cladirii.

Camera care avea sa ascunda cel mai important secret - preturile finale oferite de cele doua banci - a fost ieri "pazita" de presa si de personalul AVAS.

Dupa orele 18.00, au inceput pe rand sa intre in biroul presedintelui AVAS membrii Comisiei de privatizare, reprezentantii Erste, cei ai Millennium, precum si cei ai institutiilor financiare internationale - BERD si IFC, care se numarau alaturi de stat printre actionarii importanti ai celei mai mari banci din Romania.

Ritualul introducerii preturilor in calculator a fost precedat de doua - trei minute de exercitii din partea celor doi care urmau sa introduca preturile oferite de Erste si Millennium, care "se jucau" pe tastatura pentru a se asigura ca nu sunt probleme de ordin tehnic.

Echipa de negociere a bancii austriece a fost ieri condusa de catre Manfred Wimmer, vicepresedinte al Erste. Grupul de reprezentanti ai Erste a fost insotit si de avocati de la Cameron McKenna, care au asigurat consultanta juridica a austriecilor la achizitia BCR.

De cealalta parte, Millennium a venit la sediul AVAS cu o echipa formata din sase oameni de top ai bancii condusa de catre Francesco de Lacerda, directorul executiv al Millenium, al doilea om in ierarhia bancii si membru in board-ul bancii. Alaturi de acesta

s-a aflat si Jose Toscano, seful achizitiilor din cadrul Millennium. Cei sase oameni de la Millennium au fost insotiti de catre un avocat portughez de la firma Morais Leitao Galvao Teles Suarez da Silva, precum si de inca trei avocati romani de la Radu Taracila Padurari Retevoescu.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu, seful comisiei de privatizare a BCR, a intrat in sala de conferinta cu doua plicuri, cate unul pentru fiecare ofertant. Acesta a deschis un plic in fata presei, spunand ca celalalt plic nu va fi deschis pentru "a nu se afla niciodata pretul oferit de al doilea clasat".

Primul plic deschis de Vladescu continea pretul lui Erste, iar al doilea pe cel al lui Millennium. Cert este ca doua ore mai tarziu, dupa ce plecasera deja si reprezentantii bancilor si cei ai BERD sau IFC, al doilea plic si hard-disk-ul au ramas in custodia AVAS.

Reprezentantii celor doua banci competitoare au convenit cu Comisia de privatizare ca oferta celui care va pierde sa nu fie facuta publica. A fost pusa la punct o procedura prin care ofertele sa fie introduse intr-un calculator, iar softul creat special pentru aceasta ocazie sa arate rezultatul cel mai bun. Nimeni nu a explicat care ar fi fost dezavantajul publicarii ofertei de pe locul doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO