Prima pagina

Ce pensie privata voi primi?

17.09.2007, 20:18 15

Companiile de administrare a fondurilor de pensii private nu va pot spune si nu va pot promite nimic legat de nivelul pensiei pe care o veti primi. Insa administrarea privata a economiilor s-a dovedit mult mai buna in sistemele private decat la stat in toate tarile care au introdus aceasta reforma.

Insa unele modele de calcul pot oferi estimari, chiar daca acestea nu sunt certe si nu va pot garanta ce pensie veti primi la batranete din sistemul privat.

De exemplu, daca economisiti cate 100 de euro pe luna, timp de 20 de ani, iar fondul de pensii private la care ati aderat are un randament (castig procentual) de 8% pe an, in final veti avea in cont suma de 58.000 de euro.

Asta inseamna ca veti putea primi o pensie lunara de peste 470 de euro daca pensia va fi platita timp de 20 de ani.

Retineti, pensia privata doar o completeaza pe cea din sistemul public, fara sa o inlocuiasca. Experienta a aratat ca fondurile private de pensii sunt printre cele mai bune instrumente de economisire pe termen lung.

Daca totusi sistemul de pensii private nu va convinge, veti gasi in Ghidul de pensii private si cateva alternative de economisire: depozitele bancare, asigurarile de viata cu economisire (investitii), fondurile mutuale sau investitia directa in actiuni (pe Bursa).

Cum alegem fondul de pensii? Cat platim si cat primim? Cine administreaza banii? Cat de sigur este sistemul? sunt doar cateva din cele 56 de intrebari la care veti afla raspunsul in Ghidul de pensii private, ce poate fi gasit la orice distribuitor de presa la pretul de 1 leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO