Prima pagina

Cefin investeste 65 mil. euro intr-un "pol logistic"

25.06.2004, 00:00 15

Compania de logistica si distributie Cefin Romania are un program de investitii 65 de milioane de euro intr-un centru de logistica si depozitare, "Cefin Logistics Park", situat in vestul Bucurestiului.
Centrul, care va furniza servicii integrate de transport si depozitare, va dispune de spatii de depozitare 130.000 metri patrati.
Piata spatiilor de depozitare (warehouse) este de mare potential, mai ales in ceea ce priveste solutiile integrate, care includ si logistica, sau depozitele de mari dimensiuni. Firma Cefin, cunoscuta ca importator de autocamioane Iveco, considera logica extinderea spre acest sector.
"Pana acum ne-am limitat la vehiculul comercial si la tot ce are legatura cu acesta (vanzari, service, piese de schimb). De acum incolo ne ocupam si de infrastructura necesara desfasurarii activitatii de transport/logistica. Scopul nostru este sa construim o structura care sa-i elibereze pe clientii nostri de probleme de transport, permitandu-le sa se concentreze pe afacerea de baza", a declarat Stefano Albarosa, presedintele executiv al Cefin Group, compania-mama a Cefin Romania.
Centrul va avea unitati de depozitare de peste 2500 mp, dar si spatii de birouri clasa A, centre de vanzari pentru vehiculele comerciale si servicii conexe, printre care un punct vamal, o statie de benzina, parcare, centru de intretinere si reparatii.
Finantarea va fi realizata prin intermediul companiei de leasing Afin Group, al carui actionariat este format din Cefin Holding (60%) si Iveco (40%).
Proiectul se va desfasura in mai multe faze. Prima, care este deja finalizata - Centrul european de camioane Iveco - se intinde o suprafata de 50.000 de metri patrati, din care 7.500 mp de suprafata construita.
Faza secunda se afla in derulare si presupune 15.000 metri patrati de depozite, contractate deja de compania internationala de logistica si distributie Centrum, cu capital olandez.
Faza a treia consta in construirea altor 15.000 de metri patrati de depozite flexibile pana la sfarsitul primului trimestru din 2005. Etapele urmatoare vor fi dezvoltate in scopul finalizarii intregului proiect in termen de 36 de luni. Antreprenorul lucrarilor este compania timisoreana Euroconstruct.
Cefin Holding este partener IVECO, iar activitatea sa se desfasoara pe trei dimensiuni: imobiliar, financiar si de productie. Piata romaneasca este singura unde Cefin este implicata si in productie, printr-un parteneriat cu Autobuze Astra. Aici vor fi produse in 2004 330 de autobuze.
Compania de logistica si distributie Centrum Romania, divizia locala a olandezilor de la Centrum Europe si partener Cefin, este primul client Cefin Logistics Park. Centrum Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,5 mil. euro, iar pentru 2004 prognozeaza o crestere de peste 30%.
"Proiectul unui astfel de <> este dovada increderii pe care investitorii italieni o au in Romania si in aceasta economie vibranta si orientata pe piata", a declarat Stefano Ronca, ambasadorul italiei la Bucuresti.
Pe piata bucuresteana sunt putine proiecte de dezvoltare a infrastructurii de depozitare. Recent, grupul francez de logistica Geodis a incheiat amenajarea unui complex de 10.000 metri patrati, utilizat de Metro. Tot in acest an, va fi incheiat proiectul societatii Mega Company, prin care vor fi amenajate spatii de refrigerare. Liebrecht&Wood (Belgia) deruleaza lucrarile de constructie a unui complex de 20 de hectare, Bucharest Logistic Center.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO