Prima pagina

Cehia, inca o tara cvasi-interzisa pentru romani

31.08.2001, 00:00 20



Incepand din luna octombrie, cetatenii romani vor avea nevoie de vize pentru a calatori in Republica Ceha. Guvernul de la Praga a aprobat o propunere a Ministerului de Interne, suspendand tratatul romano-ceh asupra lipsei obligativitatii vizelor. Aceasta decizie intra in vigoare de la 1 octombrie, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului ceh, Libor Roucek.

Liderii politici de la Bucuresti au criticat, fara exceptie, decizia Guvernului de la Praga dar nu s-au pronuntat pentru aplicarea principiului reciprocitatii, uzitat in problema vizelor.

Primul ministru Adrian Nastase a apreciat ca ratiunile care au stat la baza deciziei Executivului de la Praga vor disparea in conditiile in care vor fi intarite sanctiunile impotriva persoanelor care calatoresc ilegal in strainatate si vor fi eliminate vizele impuse cetatenilor romani care doresc sa patrunda in spatiul Schengen.

Purtatorul de cuvant al Guvernului de la Praga a argumentat decizia autoritatilor cehe: "Am luat aceasta decizie deoarece am observat o crestere ingrijoratoare a numarului de romani care cer azil in Cehia. Anul trecut, 510 cetateni romani au solicitat azil, iar de la 11 iunie 2001 s-au inregistrat deja 811 de cereri, astfel incat romanii reprezinta 11% din totalul solicitantilor de azil", a spus Libor Roucek.

Anul trecut, numarul solicitantilor de azil a oscilat lunar, in vreme ce anul acesta numarul celor care doresc sa se stabileasca in Cehia a crescut cu 30-40% in fiecare luna. Cetatenii romani ocupa 17% din capacitatile de cazare a refugiatilor, afirma purtatorul de cuvant al guvernului ceh.

Aceasta decizie nu se aplica in cazul cetatenilor romani posesori de pasapoarte diplomatice sau de serviciu si nu ii va afecta pe romanii care se gasesc deja pe teritoriu ceh, a declarat Roucek.

Conform ultimelor date publicate de Ministerul ceh de Interne, romanii conduc in topul refugiatilor care au incercat sa treaca ilegal granita ceha anul trecut (4281 persoane dintr-un total de 32.720).

Ministerul de Interne a invocat o prevedere a tratatului semnat in august 1991, care permite partilor semnatare sa suspende temporar acele parti ale tratatului referitoare la deplasarile cetatenilor din cealalta tara.

Pe de alta parte, Ministerul de Interne s-a opus suspendarii efective a tratatului, afirmand ca nici Uniunea Europeana nu mai doreste sa impuna vize pentru cetatenii romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO