Prima pagina

Cele mai profitabile societati de asigurari

21.07.2004, 00:00 4



Industria asigurarilor a incheiat anul trecut cu un castig net dublu fata de anul anterior, ca urmare a reducerii pierderilor asiguratorilor de viata si a asanarii pietei de societatile cu probleme.



29 dintre cele 40 de companii de asigurari care functioneaza pe piata romaneasca au terminat pe profit anul trecut, suma totala a castigurilor obtinute de aceste societati fiind de de 982 miliarde lei (26 milioane euro).



Pierderea totala a celorlalte 11 companii care au avut activitate in 2003 a fost de 231 miliarde lei (6 milioane euro), ceea ce face ca toata industria asigurarilor sa incheie anul 2003, per ansamblu, cu un castig net de 20 milioane de euro, fata de 9 milioane de euro in 2002. In acel an, pierderile au fost de 17 milioane de euro, 13 companii incheind bilantul pe rosu.



Scaderea numarului companiilor cu pierderi se datoreaza "curatarii" pietei de o serie de societati falimentare (cum a fost cazul Metropol), dar si reducerii pierderilor sau chiar a intrarii pe profit a companiilor de asigurari de viata care au intrat acum 5-6 ani in Romania.



Cea mai profitabila companie de asigurari a fost anul trecut, ca volum al profitului net, Allianz -Tiriac, cu 9,5 milioane de euro (325 miliarde lei). O urmeaza Asirom si Asiban, cu 4-5 milioane de euro profit.



Din punct de vedere al marjei de profit (profitul net/prime brute subscrise), cea mai performanta companie a fost anul trecut BT Asigurari (fosta SAR Transilvania), cu o marja de 12%, urmata de Asiban, cu 10%. De asemenea, Allianz-Tiriac a avut o marja de 6%, iar Asirom, Omniasig sau ING Nederlanden au castigat anul trecut 3 lei la fiecare suta de lei subscrisa de catre clientii lor.



Doar cinci companii au avut un profit net de peste un milion de euro, iar alte 15 companii intre 100.000 si pana intr-un milion de euro. In rest, celelalte noua au avut castiguri mediocre, ca dealtfel si pozitia lor pe piata asigurarilor, cu cote de piata de sub 1%.



Astfel, companiile care conteaza pe piata fie au avut castiguri mari, fie pierderi mari. Cele mai mari pierderi de pe piata le-au avut si anul trecut britanicii de la Aviva, de 96 miliarde lei (2,6 milioane euro) dar mult mai reduse fata de anul anterior (4 mil. euro). Aceste pierderi reflecta nivelul mare al investitiilor facute pe piata romaneasca de compania britanica, care se afla inca in plina dezvoltare a operatiunilor. Activitatea de asigurari de viata presupune investitii mari in primii ani de activitate, primele profituri aparand dupa 5-6 ani de activitate. Este si cazul AIG Life sau Interamerican, aceasta din urma companie investind mai mult in zona asigurarilor de viata in ultimii ani, dar si al altor companii care au investit in acest sector. In ambele cazuri nivelul pierderilor este mai mic decat anul trecut. De altfel, trendul general al pietei a fost imbunatatirea rezultatelor financiare. Doar o singura companie, Alpha Insurance, si-a majorat pierderile anul trecut, dar si in acest caz explicatia este faza incipienta de dezvoltare a companiei.



Piata totala a asigurarilor ca volum de prime brute subscrise a fost anul trecut de 713 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul anterior. Primele brute subscrise din asigurari de viata au fost de 165 milioane de euro, in crestere cu 17%, iar din asigurari generale de 548 mil. euro, cu 18% mai mult.



sorin.pislaru@zf.ro











 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO