Prima pagina

CEO Vodafone: Romanii si-au restrans consumul, pe fondul inaspririi conditiilor macroeconomice

23.07.2008, 18:39 16

Inasprirea conditiilor macroeconomice a determinat populatia activa a Romaniei sa sacrifice in acest an consumul in favoarea economiilor, iar aceasta tendinta s-ar putea accentua odata ce majorarea dobanzilor la credite si a tarifelor la utilitati va incepe sa fie resimtita in facturi, estimeaza Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila.
Inrautatirea climatului macroeconomic, combinata cu un val de reglementari locale si la nivel european, maturizarea si cresterea concurentei de pe piata de telefonie mobila incep sa se resimta in rezultatele financiare afisate de operatorii telecom.
Vodafone a raportat ieri un ritm de crestere al veniturilor de 7,6% pentru perioada aprilie - iunie 2008, primul trimestru al anului fiscal 2008/2009 al operatorului, fara a oferi alte detalii. Si Orange, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, a anuntat pentru prima oara in ultimii ani o rata de crestere sub 10% pentru afacerile din T1. "Economia romaneasca este inca in expansiune si, spre deosebire de tarile occidentale, nu este deocamdata afectata de recesiune. Totusi, in acest an oamenii au inceput sa fie mai chibzuiti in modul in care isi aloca bugetele, ceea ce este o etapa absolut normala. Din cate vad ce se intampla in alte sectoare (retail, servicii), populatia activa a Romaniei a preferat sa acumuleze, mai mult decat sa consume, in ultimele luni", a declarat Liliana Solomon intr-un interviu pentru ZF.
Directorul executiv al Vodafone, companie care avea la finele lunii martie 9,3 milioane de clienti, afirma ca evolutiile de pe piata locala creeaza presiuni nu doar la nivelul cererii, ci si al costurilor de operare inregistrat de companii. "Costurile operationale continua sa creasca, pe fondul inaspririi situatiei macroeconomice. Provocarea noastra este sa mentinem eficienta operationala, chiar si in aceste conditii, si sa continuam sa investim, pentru a creste pe mai departe si a mentine calitatea serviciilor".
"Zona de reglementare continua sa aiba un impact defavorabil asupra veniturilor noastre, in conditiile in care tarifele de terminare in retelele mobile, in Romania, sunt cele mai scazute din Europa. De asemenea, un impact important asupra businessului nostru il au fluctuatiile cursurilor valutare (leu, euro, dolar, lira sterlina), iar aceasta provocare va ramane si de acum inainte", spune directorul executiv al subsidiarei locale a grupului britanic Vodafone.
Ea afirma insa ca nu estimeaza o scadere a cererii de comunicatii mobile, chiar daca tendinta de a evita consumul in favoarea economisirii se va manifesta in continuare. "Probabil ca aceasta tendinta (de alocare mai atenta a bugetelor - n. red.) va continua pentru o perioada de timp, dar cred ca nevoia de comunicatii, mai ales mobile, va ramane cel putin la fel de mare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO