Prima pagina

Chiar si fara Distrigaz Nord, Wintershall intra pe piata de gaze

21.10.2004, 00:00 74

Compania germana de petrol si gaze Wintershall va intra in urmatoarele saptamini  pe piata distributiei de gaze din Romania prin intermediul societatii mixte Wirom Gas, afirma surse din cadrul companiei.
 Wintershall isi extinde acum afacerile pe piata locala de la productie si comert cu gaze importate din Rusia prin infiintarea de distributii locale in sudul tarii.
Compania s-a retras in ultimul moment din motive de strategie din cursa ofertantilor pentru Distrigaz Nord, societate ce va fi achizitionata de catre un alt gigant german - Ruhrgas.
"Wirom Gas anunta saptamana viitoare infiintarea primei distributii de gaze la Turnu Magurele, valoarea investitiei fiind in jur de 1,5 milioane euro", au spus pentru Ziarul Financiar sursele citate .
Wirom Gas, care este unul dintre cei mai importanti importatori de gaze din Rusia, si-a majorat recent capitalul social cu circa un milion de euro pentru a infiinta distributii de gaze in localitati precum Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita sau Giurgiu.
Importurile de la Gazprom (Rusia) acopera circa 30% din cererea de gaze locala, in conditiile in care productia interna scade in fiecare an pe fondul epuizarii zacamintelor operate de Romgaz si Petrom.
Pana in acest moment, exista mai multe distributii locale private de profil precum Congaz Constanta, afacere detinuta de Ruhrgas in proportie de 28 - 29%, sau GazVest Arad, unde unul dintre actionarii importanti este SIF Banat -Crisana.
Potrivit unor estimari, distributiile locale private au o pondere de 10% - 15% in totalul distributiei de gaze din Romania, restul fiind impartit de Distrigaz Sud, societate in curs de preluare de catre Gaz de France (Franta), respectiv Distrigaz Nord, ce va fi preluata de Ruhrgas.
Wirom Gas a activat pana in acest an exclusiv ca si casa de comert cu gaze rusesti, iactivitatea acesteia fiind reorganizata, pe fondul unor schimbari de actionariat, dar mai recent si de conducere.
Astfel, Harald Kraft, care ocupa functia de director general de circa sapte ani la Wirom Gas, trece pe pozitia de director general la Wintershall AG, sucursala Medias, care se ocupa cu productia de gaze in zacamintele de langa Sighisoara.
Noii directori ai Wirom Gas sunt Ioan Frasin din partea romana, respectiv Christian Horsch din partea germana. Anterior, Horsch se ocupa de coordonarea reprezentantei locale a grupului petrochimic german BASF, care detine 100% din actiunile companiei Wintershall. Horsch a mai ocupat la inceputul anilor?90 functia de director general al Wirom Gas.
In acest an, compania de transport a gazelor naturale Transgaz Medias si-a vandut participatia de 40% din actiunile Wirom Gas catre Distrigaz Sud pentru 40 milioane lei( tranzactia s-a facut la valoarea capitalului social, care era de 100 de milioane de lei). In urma acestei tranzactii, structura actionariatului Wirom Gas este urmatoarea - Transgaz Medias - 9,97%, Distrigaz Sud - 40%, Banca Romexterra - 0,03%, WIEH Berlin - 49,97% (societate ale carei actiuni sunt impartite in mod egal de catre Wintershall si Gazprom), Zarubezhgaz (sucursala germana a Gazprom) cu 0,01%, si Wintershall Erdgas Beteiligungs Gmbh (sucursala a Wintershall) cu 0,02%.
Wirom Gas a raportat in 2003 un profit net de 289.000 euro la o cifra de afaceri de 27,2 milioane de  euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO