Prima pagina

China: Razboiul nu trebuie extins "dupa cum vor unii"

30.11.2001, 00:00 7



Razboiul antiterorist nu trebuie sa fie extins "dupa cum vor unii", a afirmat ieri purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, reactionand la speculatiile referitoare la un eventual atac asupra Irakului. "Noi nu suntem in favoarea unei extinderi a atacurilor dupa cum vor unii", a declarat Zhang Qiyue.

George W. Bush a cerut, luni, reintoarcerea inspectorilor internationali insarcinati cu verificarea dezarmarii in Irak, adaugand ca in cazul unui refuz, presedintele irakian Saddam Hussein "va vedea" care vor fi consecintele.

@ Razboiul civil ar putea afecta din nou Afganistanul in cazul unui esec al conferintei interafgane de la Bonn, a avertizat ieri la Roma, fiul fostului rege, Zaher Shah, Mirwais Zaher.

"Toti fratii nostri stiu ca daca problemele nu sunt rezolvate imediat, Afganistanul se va confrunta cu probleme grave", a avertizat Mirwais Zaher.

"Se va produce un nou razboi civil. Trebuie sa avem mila de poporul nostru", a adaugat fiul fostului suveran, care traieste in exil la Roma, de la indepartarea sa de la putere in 1973.

@Mai multi membri importanti ai retelei islamiste al-Qaida au fost capturati in Afganistan de catre fortele Aliantei Nordului, scria ieri, cotidianul Los Angeles Times, care citeaza responsabili din cadrul serviciilor de informatii americane.

Printre persoanele capturate figureaza Ahmed Omar Abdel-Rahman, fiul seicului orb Omar Abdel-Rahman, condamnat in 1995 pentru un complot esuat la New York si ai carui colaboratori au fost condamnati pentru atentatul din 1993 de la World Trade Center, potrivit sursei citate.

Ahmed Rahman, in varsta de 36 de ani, si circa zece membri ai al-Qaida, detinuti intr-un loc neprecizat in Afganistan, ar putea fi transferati la o baza militara din Pacific, la Guam sau la Wake Island, mai scrie cotidianul.

Rahmnan este descris ca un personaj important care se ocupa de recrutarea de membri pentru reteaua terorista al lui Osama ben Laden. Tatal sau este detinut intr-o inchisoare din Minnesota.

"Este o captura importanta," a declarat un responsabil american, comentand arestarea lui Rahman. "Este un terorist cunoscut si un membru al ierarhiei al-Qaida", a spus acest responsabil.

@ Departamentul american al Sanatatii (HHS) a anuntat semnarea unui contract de 428 de milioane de dolari cu grupul farmaceutic privat Acambis/Baxter pentru producerea a 155 de milioane de doze de vaccin impotriva virusului variolei..

"Cu toate ca probabilitatea unei eliberari intentionate a virusului variolei este scazuta, riscul exista, iar noi trebuie sa fim pregatitti", a declarat un oficila american. Ultimul caz de variola inregistrat in Statele Unite dateaza din 1949 si, in lume, din 1977 (Somalia). In 1980, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat maladia eradicata de pe suprafata planetei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO