Prima pagina

Citibank trage tare sa recupereze terenul

14.06.2006, 00:00 10

Citibank Romania, filiala locala a celui mai mare grup financiar din lume - Citigroup, incearca sa recupereze terenul pe piata finantarilor locale pentru companii, fiind mult mai agresiva in castigarea clientilor.

Citibank Romania a acordat sau a intermediat acordarea unui volum de finantari de aproximativ 130 de milioane de euro in primul semestru al acestui an, perioada considerata de regula "moarta", avand in vedere ca grosul imprumuturilor vine in partea a doua a anului.

Gigantul financiar american va fi prin intermediul subsidiarei sale locale aranjorul unui imprumut sindicalizat in valoare de circa 100 milioane de euro pentru compania farmaceutica A & D Pharma, spun surse de pe piata bancara. Finantarea este ca valoare cea mai mare din acest an dintre imprumuturile catre companii.

Banii sunt destinati extinderii operatiunilor companiei din zonele de retail si distributie, care ar putea viza inclusiv achizitii. Oficialii A & D Pharma au in plan in acest an intarea pe piata rurala cu propria retea. Sursele citate afirma ca tot Citibank Romania va acorda un imprumut in valoare de 30 mil. euro catre producatorul de energie electrica Hidroelectrica, ce ar urma sa fie garantat cu contracte ferme de vanzare - cumparare de energie si nu cu garantii de stat, cum uzitau pana acum companiile aflate in portofoliul statului.

Semnarea imprumutului ce va fi contractat de catre Hidroelectrica ar urma sa aiba loc la finele acestei saptamani.

Citibank Romania a inceput sa se repozitioneze pe piata finantarilor corporate (pentru companii), unde concureaza cu playeri precum Raiffeisen, HVB, ING Bank, ABN Amro, Deutsche Bank sau JP Morgan.

Ei incearca sa fie mult mai agresivi si pe retail, unde marja de profit este mult mai mare. Citigroup a anuntat, ieri, oficial ca pakistanezul Shahmir Khaliq este noul sef al operatiunilor din Romania, unde il inlocuieste pe pozitia de Country Officer pe Witold Zielinski, care a fost relocat in Polonia. Khaliq este prezent in Romania inca de la inceputul acestui an.

Citibank Romania ocupa pozitia a douasprezecea pe piata bancara din Romania, dupa primul trimestru, cu o cota de 1,9% si cu active in valoare de 729 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO