Prima pagina

CNI a stabilit: 1 mil. lei lunar pentru supravietuire

23.08.2000, 00:00 26



Pentru a-si asigura un minimum de produse si servicii necesare supravietuirii, o persoana are nevoie de peste un milion de lei pe luna, aceasta a fost concluzia la care au ajuns ieri membrii Comisiei Nationale de Indexare (CNI).

In premiera nationala, CNI a stabilit pentru luna iulie a acestui an valoarea cosului de produse, care este de 1.030.056 lei pentru o persoana si de 2.888.277 lei pentru o familie medie, formata din 2,8 persoane, in care exista 1,6 angajati. In cazul familiilor formate din salariati, valoarea cosului minim de produse este mai mare, de 3.462.018 lei.

Mai mult de jumatate din aceasta suma, adica 1.468.000 lei, este necesara pentru produsele alimentare de larg consum (faina, paine, carne, lapte, oua, zahar). Pe de alta parte, suma de 901.491 lei este destinata serviciilor (apa curenta, telefon, intretinere, transport), iar 518.000 lei cumpararii unor produse nealimentare (imbracaminte, incaltaminte, medicamente, obiecte de igiena personala).

Potrivit comisiei, care are rol consultativ, cosul minim de produse reprezinta instrumentul de actualizare a salariului minim pe economie, care ar urma sa fie calculat trimestrial, in raport de datele furnizate de Comisia Nationala pentru Statistica. Valoarea cosului va fi legiferata printr-o hotarare de Guvern, al carei proiect il va elabora CNI in perioada imediat urmatoare.

Membrii CNI au discutat ieri si cererea BNS de indexare a salariilor, la nivel national, cu 20%. Liderii BNS si-au argumentat solicitarea prin scaderea cu aproape 12% a salariului real in ultimele sase luni.

Cu toate acestea, s-a considerat ca o comparatie intre lunile iunie 2000 si decembrie 1999 este improprie, intrucat datele privind veniturile salariatilor in ultima luna din an sunt distorsionate de acordarea primelor de Craciun. Membrii CNI au convenit ca valoarea actuala a salariului real sa se calculeze prin raportarea mediei salariale din primul semestru al acestui an la media salariala a anului precedent. Prin aceasta modalitate de calcul, a rezultat o scadere a salariului real cu doar 6,3%. Discutiile privind indexarea salariilor vor continua pe 5 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO