Prima pagina

CNVM vrea acum protectia actionarilor minoritari

01.08.2000, 00:00 26



Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va inainta Parlamentului un proiect de lege care va reuni intr-un singur act normativ toate reglementarile pietei de capital si va cuprinde un capitol special pentru protectia actionarilor minoritari.

"Acesta lege, car va fi inaintata Parlamentului pana la 1 septembrie va rezolva si protectia actionarilor minoritari ai societatilor deschise din Romania" a declarat Ziarului Financiar, Mirel ?ariuc, presedintele CNVM. "Comisia a intarziat sau a lasat nerezolvate, pana acum, foarte multe cereri de majorare a capitalului unor societati, fuziuni, achizitii, tocmai pentru a proteja interesele acestor actionari"

O data cu aparitia acestei legi vor exista reguli clare ale jocului si raportului de forte intre actionarul majoritar si cei minoritari ai unei societati. Insa analistii sunt de parere ca va mai trece ceva timp pana acesta lege va intra in vigoare.

Actionarii minoritari nu au in prezent posibilitatea de a se proteja de deciziile unilaterale ale celor majoritari, care adesea sunt si mult mai bine informati asupra situatiei societatilor respective. De asemenea au existat numeroase cazuri in care actionarii majoritari au refuzat sa dea celor minoritari dreptul de a participa la majorarile de capital, si acestea, de multe ori s-au realizat cu aporturi in natura supraevaluate.

Comisia nu va mai obliga societatile care au realizat o majorare a capitalului si ale carei actiuni nu au fost subscrise in totalitate, sa scoata la vanzare pe piata aceste titluri. Se va evita astfel ca niste actiuni care nu au interesat, eventual, decat pe actionarul majoritar, care cel mai adesea este singurul care cunoaste situatia societatii in cauza, sa-si adjudece si aceste titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO