Prima pagina

Conef cumpara 3,4% din Alro pe ultima suta de metri

21.05.2001, 00:00 18



Casa de comert Conef Bucuresti a mai cumparat 3,4% din actiunile Alro si a ajuns la o detinere de 14% din una dintre cele mai bune companii romanesti de stat.

Tranzactia a fost facuta prin intermediul Bursei de Valori prin trei operatiuni de vanzare-cumparare, surse din piata afirmand ca actiunile au fost vandute de fondurile de investitii Alpha Balkan Fund si Regent.

Tranzactia a fost facuta prin intermediul societatii de valori mobiliare ING Baring Securities Romania, prin intermediul careia opereaza Conef pe piata de capital.

"Am cumparat pachetul dupa ce societatea de valori mobiliare prin care tranzactionam noi a primit oferta" a declarat pentru Ziarul Financiar Peter Braun, membru in Consiliul de Administratie al Conef.

Valoarea celor trei tranzactii prin care a fost transferat pachetul a fost de 117,96 miliarde de lei. Doua din cele doua operatiuni, prin care au fost schimbate marea majoritate a actiunilor au fost facute la pretul de 21.800 de lei, in timp ce tranzactiile in piata se faceau la 27.000 de lei.

Astazi si maine sunt ultimile doua zile in care mai pot fi cumparate actiuni pentru a se putea participa la majorarea de capital prin actiuni gratuite si prin numerar (60 de milioane de dolari) care va fi luata in discutie de Adunarea Generala Extrordinara a Actionarilor din data de 4 iunie. Majorarea de capital este considerata o privatizare indirecta, al carei beneficiar principal va fi Conef.

Majoritatea analistilor pietei de capital considera ca in sedintele de astazi si de maine sunt posibile noi tranzactii in contul Conef, care va incerca sa isi mareasca detinerea la Alro.

Un numar mai mare de actiuni detinute la 25 mai inseamna, practic, un control mai mare asupra Alro dupa ce va fi efectuata majorarea.

"Nu stiu daca mai cumparam sau nu dar vrem sa demonstram ca suntem investitori seriosi", a mentionat Braun.





Patriciu priveste cu ochi buni afacerea Alro



Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol Group, sustine varianta adoptata de autoritatile romane in cazul Alro Slatina, respectiv o privatizare indirecta, prin intermediul pietei de capital.

Este semnificativ atat din punct de vedere economic cat si politic, ca "dupa 10 ani de bajbaieli, acest guvern al Romaniei ia taurul de coarne" si isi propune sa realizeze prima mare privatizare prin intermediul pietei de capital.

Este cea mai transparenta metoda de privatizare pentru ca oricine este liber sa cumpere actiunile, spune Patriciu, care considera ca identitatea cumparatorului nu are nici o importanta.

Actionarii Alro trebuie sa aprobe majorarea capitalului companiei prin reevaluarea activelor si prin numerar - 60 mil. $. APAPS, principalul actionar (54%), nu va putea participa la majorarea prin numerar.

In aceste conditii, cota lui va scadea in favoarea celorlalti actionari privati (Conef, Fondul de Investitii Romanian Investment Company si patru fonduri cu legaturi rusesti).

"Din punct de vedere economic, prin privatizarea Alro, 60 mil. $ ar intra in societate pentru retehnologizare si cresterea eficientei ei.

Statul ar avea la randul lui de castigat pentru ca ramane un actionar semnificativ, iar, pe de alta parte, in momentul in care unitatea are deja actionar majoritar privat, isi poate permite sa creasca pretul megawat-ului de la 30 de dolari, la pretul pietei, de 44 de dolari, diferenta fiind suportata acum de buzunarul contribuabilului", spune Patriciu.

In opinia sa, prin aducerea la nivelul pietei a pretului energiei electrice la Alro, statul castiga indirect, intr-un an, cel putin 40 de milioane de dolari. El nu vede de ce opozitia politica nu ar fi de acord cu o astfel de metoda transparenta de privatizare, cea mai liberala cu putinta de altfel.

In ce priveste Sidex, singura posibilitate reala de supravietuire pentru combinatul din Galati este, dupa parerea lui Dinu Patriciu, introducerea acestuia intr-un mare conglomerat international.

El crede ca daca acum s-a ivit posibilitatea, aceasta trebuie imediat folosita si combinatul trebuie vandut indiferent de pret. Investitorul care va cumpara Sidex, va avea doar interesul sa investeasca pentru a-l face eficient, ceea ce inseamna locuri de munca si sume care intra in bugetul statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO