Prima pagina

Connex: 3G ne-a costat foarte mult, dar este gata de lansare

01.10.2004, 00:00 19

Operatorul de telefonie mobila Connex, in colaborare cu companiile Siemens si Ericsson, a realizat ieri la Bucuresti prima demonstratie de pe piata romaneasca a serviciului de video-telefonie bazat pe tehnologia de generatia a treia 3G.
?Acesta nu este un simplu test de laborator", a spus Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) al Connex, inainte de a incepe ceea ce el a numit ?prima video-convorbire 3G din Romania". Apelul a fost initiat catre un birou din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), iar la telefon a raspuns ministrul Adriana Ticau, care a conversat timp de aproape 3 minute cu Ted Lattimore.
Demonstratia de ieri a avut rolul de a arata modul in care reteaua de telefonie a Connex este pregatita pentru a trece la serviciile 3G, au spus oficialii companiei. ?Suntem hotarati sa continuam sa dezvoltam modalitati practice de comunicare prin voce, imagini si video-telefonie", a spus Ted Lattimore.
Referindu-se la potentialul pietei romanesti pentru trecerea la serviciile comerciale 3G, presedintele Connex Ted Lattimore a declarat pentru Ziarul Financiar ca ?cineva va face ceva in 2005", neputand insa sa precizeze daca Connex va debuta cu un serviciu comercial inca de anul viitor. ?Este prematur sa afirmam acest lucru", a spus Lattimore.
?Investitia in 3G ne-a costat foarte mult", a declarat Lattimore, precizand ca este vorba de ?zeci de milioane de dolari".
Telefonia 3G permite utilizatorului acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare.
Lattimore a mai spus ca nu poate compara modelul romanesc cu cel al tarilor unde 3G s-a lansat mai devreme si a avut rezultate dezamagitoare. ?Acolo unde s-a lansat mai devreme, tehnologia nu era foarte stabila, iar utilizatorii plateau mai mult si primeau mai putin".
Urmatoarele video-apeluri demonstrative au fost efectuate de catre Ioan Demeter, director pentru 3G la Connex, iar interlocutorii au fost mai intai managerul de vanzari al reprezentantei Connex din Cluj, dupa care au urmat, aflati intr-o masina pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, realizatorii emisiunii ?Cronica Carcotasilor" Serban Huidu si Mihai Gainusa.
Gainusa s-a gandit imediat la o utilizare pentru serviciul de video-telefonie bazat pe tehnologia 3G: ?Daca nu sunteti acasa si vreti sa vedeti Cronica Carcotasilor, o sunati pe sotie - cu ocazia asta verificati daca e acasa - si o rugati sa indrepte telefonul mobil spre televizor. Iata la ce e buna aceasta tehnologie!"
Dupa ce a incheiat video-convorbirea cu observatia ca ?pentru prima oara expresia ?la revedere? isi gaseste semnificatia reala in telefonia mobila", directorul 3G al Connex, Ioan Demeter, a demonstrat si tehnologia de video-streaming (semnal video descarcat in timp real pe ecranul telefonului mobil), care functioneaza la viteza de download de 384 kbps.
Oficialii Connex nu au precizat cand ar putea lansa comercial tehnologia 3G, explicand ca sunt inca in asteptarea acordarii de licenta in acest sens din partea MCTI. Ministerul va acorda in luna noiembrie patru licente 3G, iar castigatorii licitatiei vor achita un tarif de eliberare a spectrului de frecventa in valoare de 35 milioane dolari. In prezent cinci companii detin licente gratuite de experimentare a tehnologiei 3G in Romania: Ericsson, Siemens, Nokia, Alcatel si Motorola.
Ioan Demeter, director 3G la Connex, a explicat ca Siemens si Ericsson sunt in prezent singurii furnizori de echipament 3G pentru Connex, dar ca lista de posibile colaborari in acest sens ramane deschisa pentru viitor.
Nu toti romanii vor fi interesati de 3G la inceput, primii abonati urmand sa fie ?utilizatorii ferventi de GSM", a mai spus presedintele Connex. Totusi, compania se asteapta la ?sute de mii de utilizatori 3G" in primii ani, urmand ca baza de clienti sa se extinda in viitor. Lattimore nu a putut preciza ce costuri vor avea abonamentele pentru servicii 3G, iar despre costurile telefoanelor mobile compatibile a spus ca daca pana nu demult acestea costau 500-600 de dolari, preturile sunt pe un trend descendent.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO