Prima pagina

Constructiile de case cresc de trei ori mai repede decat piata constructiilor

16.09.2004, 00:00 13

Setea investitorilor straini si locali pentru o extindere rapida pe piata materialelor de constructii pentru case - tigle, caramizi, gips carton, BCA -este explicabila, avand in vedere faptul ca cel mai dinamic segment al pietei constructiilor este segmentul rezidential.
Cladirile rezidentiale au avut in trimestrul al doilea al anului o crestere de 22% fata de aceeasi perioada de anul trecut, pastrand ritmul din primul trimestru fata de perioada similara a anului trecut, cu mult peste cresterea pietei de constructii in ansamblu.
Potrivit statisticii, volumul lucrarilor de constructii a crescut in primul semestru al anului cu 8,6%, peste dinamica inregistrata de Produsul Intern Brut (6,6%), ajungand la o valoare cu putin peste un miliard de euro.
Constructorii de cladiri rezidentiale au avut lucrari noi in trimestrul al doilea in valoare de 76,2 milioane euro (3.106,9 miliarde lei), mai mare cu 12% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe primul trimestru, valoarea lucrarilor de cladiri rezidentiale a fost de 54,3 milioane euro, confirmand situatia din teren, unde constructorii au putut incepe anul acesta mai devreme lucrarile pe fondul unui sezon de primavara normal, fara sa mai inregistreze intarzieri ca anul trecut.
Cu toate acestea, cladirile rezidentiale conteaza influenteaza inca destul de putin dinamica pietei in general, avand o pondere scazuta, de numai 12%.
Romania este la acest capitol, al cladirilor rezidentiale noi, departe de media europeana.
Dar tocmai aceasta distanta, care indica un anumit stadiu de dezvoltare a pietei locale, conform unor specialisti, este cea pe care mizeaza acum investitorii straini.
Astfel, grupul de companii Wienerberger a investit deja 38 mil. euro pe piata romaneasca si a anuntat ca va investi inca 60 mil. euro in urmatorii cinci ani in fabrici de caramizi, tigla pentru acoperisuri sau elemente de pavaj. Wienerberger activeaza direct pe piata caramizilor, iar pe piata de tigla prin intermediul Bramac (unde detine 50% din actiuni), respectiv Tondach (unde alaturi de grupul francez Lafarge controleaza circa 50% din actiuni).
Planuri de investitii de zeci de milioane de euro anual sunt in derulare pe pietele de gips carton, BCA, var, placi ceramice sau alte materiale de finisare.
Pe de alta parte, dezvoltarea creditului ipotecar pe piata romaneasca a impulsionat incepand de anul trecut constructia de ansambluri rezidentiale, formate din case sau vile.
Dezvoltarea creditului ipotecar a dus printre altele si la o scumpire a terenurilor si caselor anul trecut, trendul crescator urmand sa se pastreze si in acest an, conform analistilor de pe piata imobiliara.
Cresterea s-a vazut si la producatorii de ciment, betoane si agregate, care au raportat cresteri ale vanzarilor in prima parte a anului. Pe piata romaneasca, activeaza trei dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume - Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) sau HeidelbergCement (Germania), care au facut pana acum investitii pe piata romaneasca de peste 700 milioane euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO