Prima pagina

Cooper Cameron muta la Campina productia din Vest

31.01.2005, 00:00 91

Americanii de la Cooper Cameron, unul dintre principalii producatori mondiali de utilaj petrolier si de echipamente de control al presiunii gazului, intentioneaza sa isi mute o parte a capacitatilor de productie din Occident in Romania  au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate companiei. Motivele sunt costurile mai reduse cu forta de munca si intensificarea prezentei in zona Europei de Est.
Cooper Cameron a preluat anul trecut producatorul de utilaj petrolier Sterom Campia de la un alt grup american, Precision Castparts Corp. (PCC)  in cadrul unei tranzactii care mai largi. Noii proprietari ai Sterom preconizeaza pentru acest an investitii cuprinse intre 5  si 10 milioane de dolari (3,8 - 7,7 milioane de euro) la uzina de la Campina, in special pentru cresterea capacitatii de productie, dar si pentru imbunatatirea calitatii. Cresterea productiei de la Sterom va reprezenta de fapt o delocalizare a productiei de utilaj petrolier din alte uzine ale americanilor, in special de la cele din Europa.
In afara de costul mai redus al fortei de munca, americanii vor beneficia de o apropiere mai mare de piata ruseasca. Cooper Cameron nu avea pana la preluarea Sterom nici un client in Romania, in timp ce prezenta pe piata Rusiei, una dintre cele mai mari din lume, era extrem de redusa.
Cooper Cameron detine capacitati de productie in Statele Unite, Canda, Franta, Marea Britanie, Germania sau Singapore. Compania americana a avut in 2003 venituri totale de 1,4 miliarde de euro, si un profit net de 60 milioane de euro. Compania detine active totale in valoare de 1,8 miliarde de euro si este cotata la Bursa din New York, unde are o capitalizare de 2,3 miliarde de euro.
Sterom a fost preluata de Cooper Cameron in luna noiembrie anul trecut in cadrul unei tranzactii de 80 milioane de dolari (61,5 milioane de euro). Tranzactia a mai inclus si alte capacitati de productie ale PCC: companiile americane General Valve, TVB si AOP Industries, precum si compania italiana PCC Ball Valves. Veniturile totale ale acestor companii pe ultimul an fiscal s-au ridicat la 122 milioane dolari.
PCC cumparase Sterom de stat in februarie 1999, angajandu-se atunci la investitii de 20 milioane de dolari esalonate pe cinci ani.
Conform ultimelor date financiare disponibile, PCC Sterom a realizat in 2003 o cifra de afaceri de 34,5 milioane euro, dar a inregistrat pierderi de 7,6 milioane de euro. Noii manageri ai Sterom nu au dorit sa faca publice rezultatele companiei pe anul trecut si nici previziunile pe urmatorii ani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO