Prima pagina

Cosmorom: si fara bani, si in ceata

10.10.2003, 00:00 6



La finalul fiecarei luni, managerii RomTelecom s-au obisnuit sa treaca la rubrica pierderi in medie 5 milioane de dolari. Atat costa intretinerea diviziei de telefonie mobila Cosmorom. In plus, Cosmorom pierde si clienti, are datorii totale de 190 milioane de euro, dintre care vreo 118 milioane la furnizorul de echipamente Intracom, care ar putea sa ceara arbitraj international pentru ca nu-si mai vede banii.



Cosmorom a cantarit mult si in decizia agentiilor de rating de a retrograda calificativele privind soliditatea financiara a actionarului majoritar al RomTelecom, OTE.Pe la inceputul anului, unii oficiali ai OTE vorbeau de posibilitatea unei investitii de 500 mil.$ pentru revigorarea Cosmorom, afirmatii care ii iritau de fiecare data pe investitori. Mai spre vara, aceiasi oficiali ii linisteau pe aceiasi investitori declarand ca OTE si RomTelecom nu isi mai permit sa sustina financiar Cosmorom.De ieri aceasta alegere este oficiala: OTE nu va mai da nici un ban pentru investitii la Cosmorom. "In cadrul consiliului director al OTE, Cosmote (divizia de telefonie mobila a grupului grec - n.r.) si-a prezentat pozitia cu privire la Cosmorom.



Ca urmare a evaluarii cazului, consiliul director a decis sa nu mai investeasca in companie", a comunicat OTE.Faptul ca inchiderea robinetului a devenit oficiala nu lamureste situatia Cosmorom. Comunicatul actionarului elen nu furnizeaza detalii despre consecintele deciziei consiliului director. Isi inchide Cosmorom portile, sau nu?In birourile de la Bucuresti ale RomTelecom domnea ieri, cel putin in primele ore de al anunt, cam aceeasi nedumerire. " Am cerut si noi lamuriri de la Atena", au declarat surse din companiei.



La randul sau, Ministerul comunicatiilor - care reprezinta interesele statului roman ca actionar minoritar - declara ieri ca nu a fost informat cu privire la decizia grupului elen OTE."Ministerul asteapta o informare oficiala din partea grupului OTE, ca de la actionar la actionar, pentru a putea lua o pozitie. Pana atunci, nu comentam anuntul OTE", au declarat reprezentantii biroului de presa al ministerului.In iunie, drectorul executiv al OTE, Lefteris Antonakopoulos, afirma ca in privinta viitorului Csmorom exista cel putin doua variante: inchiderea sau mentinerea in activitate si colaborarea cu un alt operator de pe piata. Intr-o vreme, in piata telecom aparuse si varianta ca OTE vrea sa cumpere participatii la unul dintre operatorii mobili existenti in Romania si astfel sa rezolve si problema Cosmorom, si pe cea a prezentei solide in sectorul dinamic al telefoniei mobile.



O luna mai tarziu, directorul Antonakopoulos vorbea doar despre inchiderea Cosmorom. Oficialii OTE dadeau ca sigura luarea unei decizii finale pana in septembrie, lucru care nu s-a intamplat.



Decizia de a inchide Cosmorom nu este una simpla. In primul rand se loveste de opozitia ministrului comunicatiilor, Dan Nica. Ministrul considera ca operatorul are sanse de relansare. In plus, asa cum a declarat repetat directorul executiv Antonakopoulos, OTE doreste sa pastreze licenta Cosmorom. Licenta pe care Nica o considera bun al statului roman, si nu la OTE. Diferenta de pareri privind viitorul licentei in cazul in care Cosmorom se inchide are toate sansele sa fie transata in justitie.In plus, OTE isi da seama ca doar cu telefonia fixa - aflata sub presiunea liberalizarii si fara o dinamica mondiala deosebita, nu o sa faca prea multi bani in Romania, in lipsa unei divizii mobile. Pentru greci, Romania este o durere de cap si pentru ca in Bulgaria operatorul sau de telefonie mobila este performant si se pregateste sa atinga in doi ani o cota de piata de 50%. Ca sa nu mai vorbim de Grecia unde divizia mobila CosmOTE a depasi in trimestrul doi, la cresteri, orice previziune.Cosmorom a pierdut lupta din cauza ca a intrat prea tarziu pe piata, iar pe de alta parte din cauza volumul redus al investitiilor care nu i-a permis sa concureze cu celelalte doua companii - Orange si Mobifon. Este foarte posibil ca rezolvarea situatiei Cosmorom - altfel decat prin declaratii - sa se mai prelungeasca cateva luni. Ca o alternativa la inchidere nu este exclusa ar putea-o dovedi si faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a alocat Cosmorom, acum cateva zile, noi resurse de numerotatie, pentru furnizarea de servicii de acces la retele de date si Internet. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO