Prima pagina

Cota unica, o idee clara impotmolita in analize

23.09.2003, 00:00 17



Actualul sistem de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, bazat pe o globalizare incompleta a surselor de venit, nu a dat rezultate, desi in ultimii trei ani au fost cheltuite sume importante pentru administrarea lui.



Un sistem greoi, atat pentru cetatean, cat si pentru aparatul administrativ al Fiscului, care a condus la acumularea unor datorii importante la buget, poate fi acum inlocuit cu o formula simpla, deja testata in alte tari - un procent unic de impozit, aplicat indiferent de venit. In fata numeroaselor argumente in favoarea renuntarii la un sistem de impozitare simplu, usor si neutru, sta insa un principiu ideologic: echitatea sociala, al carui sustinator infocat este presedintele Iliescu.



Desi expertii ministerului finantelor au ajuns la o formula prin care introducerea cotei unice sa nu provoace in prima faza o cadere prea mare a veniturilor bugetare, iar cei cu venituri mici sa nu plateasca impozite mai mari decat in prezent, reformarea sistemului fiscal s-a impotmolit in discutii politice.



Guvernul a aprobat in principiu ideea cotei unice, reprezentantii oamenilor de afaceri se declara "pentru", chiar si o buna parte din sindicate s-au lasat convinse ca nimeni nu va pierde bani in urma introducerii noului sistem. Presedintele Iliescu nu renunta insa la punctul sau de vedere: cota unica nu este corecta din punct de vedere social. In plus, reprezentanti ai PSD au declarat ieri ca partidul de guvernamant vrea sa mai faca "simulari" pentru a testa efectele potentiale ale cotei unice. Ceea ce inseamna o noua perioada de amanare a luarii unei decizii. Oficialii PSD tin sa precizeze ca ideea unei evaluari "mai profunde" nu are legatura cu dezacordul presedintelui Iliescu fata de cota unica.



"Probabil, nici in aceasta saptamana nu vom lua o decizie la nivelul Guvernului", a declarat ieri premierul Adrian Nastase.



Argumentul contra al presedintelui Iliescu, pe langa grija pentru echitatea sociala: de ce tarile Uniunii Europene practica un sistem progresiv de impozitare si nu au trecut la cota unica de impozitare.



Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, spune ca nu exista un model unic in privinta impozitarii in Uniunea Europeana.



"Ceea ce este important, este sa ne asiguram ca este un sistem de impozitare care sa gaseasca echilibrul intre nevoia de investitii publice, pe de o parte, si, pe de alta parte, sa se mentina un spirit antreprenorial, sa fie dat un semnal corect catre economie, in sensul incurajarii ei", a spus Scheele.



Intrebat daca exista vreo retinere fata de faptul ca modelul cotei unice de impozitare provine din tarile ex-sovietice, Scheele a afirmat ca "ceea ce este important este efectul unui sistem, si nu originea lui".



O pozitie a Comisiei Europene privind sistemul de impozitare din Romania va fi formulata dupa ce Guvernul Romaniei va adopta o decizie finala in acest sens.



Responsabilii ministerului finantelor cu politica fiscala si politica bugetara, Maria Manolescu si Gheorghe Gherghina, au fost convocati ieri dupa amiaza la premierul Adrian Nastase pentru noi discutii privind implicatiile trecerii la cota unica de impozit pe venitul persoanelor fizice.



Calculele expertilor demonstreaza fara dubii ca in noul sistem propus, impozitul este mai mic pentru toti salariatii, diferentiat insa in functie de numarul de persoane aflat in intretinerea salariatului si de veniturile acestuia.



In urma declaratiilor de sambata ale presedintelui Iliescu, premierul Nastase a declarat ieri ca, teoretic, este de acord cu sistemul de impozitare progresiv, insa actuala modalitate de impozitare trebuie imbunatatita, intrucat nu s-a dovedit din punct de vedere practic foarte eficienta.



Presedintele Ion Iliescu considera ca, inaintea introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor, aceasta masura trebuie discutata cu sindicatele si patronatele si analizata cu toata atentia de catre specialisti, pentru a gasi cele mai bune solutii de aplicare.



Purtatorul de cuvant al sefului statului, consilierul prezidential Corina Cretu, a declarat ieri ca presedintele Iliescu saluta preocuparea Guvernului pentru simplificarea si reducerea fiscalitatii, materializata in elaborarea noului Cod fiscal, care ar urma sa fie aplicat dupa 1 ianuarie 2004.



Seful statului considera ca efectul cel mai important al unor astfel de masuri ar trebui sa fie reducerea drastica a economiei subterane, a evaziunii fiscale si cresterea veniturilor bugetare, a adaugat Cretu.



Corina Cretu nu a putut sa precizeze daca au avut loc consultari intre seful statului si membrii Guvernului in legatura cu introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor populatiei, inainte ca ministrul Finantelor Mihai Tanasescu, sa anunte intentia Executivului de a adopta o astfel de masura.



Cretu a afirmat, de asemenea, ca seful statului are propriul sau punct de vedere pe aceasta tema, ceea ce nu impiedica Guvernul sa decida ceea ce crede de cuvinta.



"Responsabilitatea si decizia in acest sens revin Guvernului", a adaugat purtatorul de cuvant al presedintelui Iliescu.



Corina Cretu a subliniat ca seful statului doreste ca, inaintea adoptarii acestei masuri, Guvernul sa aiba consultari in primul rand cu specialistii, precum si cu patronatele, sindicatele si organizatiile societatii civile, astfel incat sa fie adoptata cea mai buna solutie atat pentru economie, cat si pentru populatie.



Astazi urmeaza sa fie reluate discutiile cu sindicatele, la ministerul finantelor.





Cota unica in Europa, dar si in... China



Experti fiscali straini considera ca insesi Statele Unite si alte tari dezvoltate ar putea prelua experienta Rusiei si a celorlalte state care au trecut la sistemul de impozitare printr-o cota unica. Chiar si numai pentru ca sistemul bazat pe cota unica inseamna economii de miliarde de dolari la nivelul costurilor de administrare si de stimulare a contribuabililor sa se conformeze.



Exista chiar perspectiva ca aceasta filosofie fiscala sa fie adoptata si in China, proiectul urmand sa fie discutat in curand la un seminar la care vor participa reprezentanti ai ministerului chinez de finante si ai Fondului Monetar International. Mai multi experti chinezi in finante publice se declara in favoarea unei cote unice de 20%, care sa inlocuiasca un sistem in trepte cu o cota maxima de 45%.





PSD face simulari



Departamentul de analiza economica a PSD (sef Florin Georgescu, membri, intre altii, Mihai Tanasescu si Leonard Cazan) a primit ieri sarcina din partea conducerii partidului ca intr-un interval de o saptamana sa analizeze consecintele introducerii cotei unice de impozitate, sa faca simulari la nivel micro si sa vina cu "o singura solutie." Vicepresedintele PSD Doru Ioan Taracila a afirmat ieri, dupa sedinta conducerii partidului, ca PSD nu avea, in momentul anuntului introducerii cotei unice un punct de vedere bine conturat si nici acum "nu exista un punct de vedere batut in cuie." "Tot ce pot sa spun este ce a spus la sedinta Delegatiei Permanete premierul Nastase: <1. Sa nu ne grabim. 2. Sa avem un punct de vedere comun plecand de la ce exista in prezent - ce inseamna acest nou sistem propus.>", a relatat, cu vorbele lui, Taracila, indicatiile premierului. El a mai spus ca seful departamentului de analiza economica a PSD, fostul ministru de finante Florin Georgescu a propus efectuare unor "simulari." Contactat ieri telefonic de Ziarul Financiar Forin Georgescu a declarat: "Sunt la o intreprindere, fac simulari. Ce-ar fi daca aia, ce-ar fi daca aia. Ce cred despre introducerea cotei unice intrebati-ma joi." Florin Georgescu a participat duminica la manifestarile privind ziua Bucurestiului impreuna cu presedintele Iliescu care in acele momente s-a pronuntat ferm si explicit pentru mentintinerea impozitarii progresive. Secretarul general al PSD Dan Matei Agathon a explicat ieri cum vor merge "simularile." "Se merge in cateva intreprinderi - 23 August de exemplu, se ia de la portar pana la director si se socotesc implicatiile cotei unice asupra veniturilor fiecaruia.", a spus Agaton care a recunoscut ca, pana in prezent, Ministerul Finantelor a analizat doar la nivel macro implicatiile introducerii cotei unice asupra bugetului.



PSD a insistat ieri pe faptul ca nu pozitia presedintelui Iliescu - care se opune cotei unice, sustinand impozitarea progresiva - a determinat partidul sa dea inapoi ci opozitia sindicatelor. "Noi nu negociem intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni noul cod fiscal. Cred ca ne-am pripit -este o parere personala - cand am anuntat masura si nu am consultat partenerii sociali, sa cautam si alte variante. Daca pe zona patronala am gasit sustinere, centralele sindicale au reactionat.", a spus Agathon.





Ce spune opozitia



Recent, PNl a criticat, fara sa respinga insa, masura introducerii cotei unice, purtatorul de cuvant al partidului Eugen Nicolaescu afirmand ca, in lipsa unei analize serioase PSD, risca sa compromita "o idee generoasa" din care va iesi "o spoiala de revolutie fiscala". PNL considera ca masura introducerii cotei unice trebuie luata concomitent cu alte masuri - reasezarea stimulativa a nivelului impozitului pe profit si a taxei pe valoare adaugata. PNL mai spune ca este gata sa-l sprijine pe Nastase in disputa cu Iliescu pe pe problema cotei unice Raspunsul lui Agathon: "Multumim PNL, dar domul premier nu se clatina, deci nu trebuie sprijinit."





Laszlo Borbely, lider al UDMR: In principiu, da



UDMR se declara de acord, “in principiu." "In principiu, nu suntem impotriva introducerii cotei unice de impozitare pentru ca sunt precedente pozitive in alte state: colectare eficienta, venituri mai mari la buget. Trebuie vazut insa cum se poate face o echilibrare pentru persoanele cu venituri mai mici, trebuie vazut cum se fac deducerile.", a declarat ieri pentu Ziarul Financiar Laszlo Borbely, lider al UDMR. "Cota de 23% mi se pare putin exagerata. UDMR a avut o discutie cu Ministerul Finantelor, saptamana trecuta, vom mai discuta maine. Cred ca decizia trebuie luata cat mai curand de catre Guvern pentru ca trebuie elaborat bugetul. Noi am avut o propunere, anume sa se deduca 1% pentru orice cetatean care vrea sa doneze bisericilor, organizatiilor neguvernamentale. Discutia este deschisa. N-ar fi bine ca aceasta problema sa fie mutata pe domeniul populismului ieftin sau al intereselor de grup.", a adaugat el.
razvan.voican@zf.ro
; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO