Prima pagina

Creatorii antivirusului RAV au plecat in SUA, la Bill Gates

Creatorii antivirusului RAV au plecat in SUA, la Bill Gates
16.10.2003, 00:00 30

Romanii care au lucrat la dezvoltarea programului antivirus RAV, cumparat de compania Microsoft de la GeCAD Software s-au stabilit deja in Statele Unite impreuna cu familiile lor. Ei formeaza primul departament de dezvoltare a programelor antivirus la Microsoft. Pentru compania lui Bill Gates mai lucreaza alti peste 200 de romani.
Tranzactia incheiata in luna iunie intre Microsoft si firma GeCAD  Software pentru preluarea tehnologiei RAV Antivirus s-a finalizat in urma cu cateva zile, a declarat pentru ZF Radu Georgescu, presedintele companiei romanesti de software. Ca urmare, toti programatorii carora Microsoft le-a facut oferta de a lucra la Seattle s-au mutat deja in America, inclusiv cel care a inventat motorul programului RAV Antivirus.O parte dintre cei care nu au primit invitatia de a se alatura echipei lui Bill Gates, au fost racolati de alte mari companii producatoare de solutii de securitate cum ar fi Kaspersky din Rusia si H+BEDV din Germania. In total, de la GeCAD Software au plecat aproximativ 20 de programatori.
Numarul exact al romanilor care au plecat la Seattle este confidential ca, de altfel, si valoarea tranzactiei incheiate intre compania lui Bill Gates si GeCAD Software. La momentul anuntului, surse din piata au evaluat tranzactia la peste zece milioane de dolari.
In patrimoniul Microsoft a mai intrat tot ceea ce inseamna tehnologia RAV Antivirus. Programul dezvoltat de romanii de la GeCAD in aproape noua ani a incaput pe un singur CD.
In afara programatorilor de antivirus, Microsoft a mai incercat sa aduca in campusul sau de la Seattle si alti membri ai echipei GeCAD, in principal din cadrul managementului. Chiar si Radu Georgescu a primit oferta de a se muta in cartierul general al producatorului de software. Deocamdata insa, Georgescu a preferat sa duca mai departe compania GeCAD si sa ocupe doar functia de consultant pentru Microsoft.
Romanii care au plecat la Seattle vor lucra in continuare la dezvoltarea RAV, tehnologie care urmeaza sa asigure si debutul Microsoft pe piata de antivirusi.
Conform unei clauze din contractul incheiat cu Microsoft, GeCAD nu mai are voie sa dezvolte o alta tehnologie anti-virus. Planurile exacte privind activitatea viitoare a companiei urmeaza sa fie dezvaluite la sfarsitul acestei luni. Intre timp, GeCAD a devenit distribuitor pentru solutiile de securitate produse de japonezii de la Trend Micro, unul dintre primii cinci producatori mondiali din aceasta industrie.
Preluarea tehnologiei RAV de catre Microsoft a fost cea mai mare tranzactie incheiata vreodata in industria IT romaneasca.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO