Prima pagina

Cresterea euro si a dobanzilor a adus prima scadere la importurile auto: -9% in mai

Cresterea euro si a dobanzilor a adus prima scadere la importurile auto: -9% in mai

Click pentru imaginea marita

17.06.2008, 19:17 18

Vanzarile de autovehicule au inregistrat cea mai accelerata scadere in luna mai, de 23% la un nivel de 29.170 de unitati, in timp ce importurile, care anul trecut cresteau cu 50%, au scazut in mai cu 9%, potrivit unor surse din piata.
"Unul dintre principalele motive pentru care piata auto a inregistrat o scadere atat de accelerata in mai se explica prin diferenta de demarare a programului de reinnoire a parcului auto. Anul trecut acesta demara la finele lui aprilie, in 2008 a pornit la inceputul lui mai", a declarat Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia.
In primele cinci luni ale anului, vanzarile de autovehicule s-au apreciat cu 3,6%, la aproape 135.200 de unitati, ritm de crestere care se afla sub estimarile oficialilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care prognozau la inceputul lui 2008 o crestere de 5-10% a pietei in acest an. In acelasi interval, importurile au inregistrat o scadere puternica a ritmului de crestere la 15%, care in primul trimestru al anului era de 25%.
Daca in ianuarie ritmul de crestere al pietei era unul accelerat, de 51% pentru importuri si 43% pentru piata totala, la nivelul lunii martie acesta a incetinit la 10% pentru importuri, in timp ce piata totala a inregistrat o usoara scadere de 2%. Iar daca in martie piata dadea semne de revenire, cu o crestere de 18% a importurilor si de 5% a pietei totale, in mai atat importurile, cat si piata totala au inregistrat scaderi importante.
"Ritmul de crestere al pietei auto din acest an a fost afectat de mai multi factori, precum rata inflatiei, cursul valutar - leul inregistrand o scadere fata de moneda unica europeana, dar si datorita majorarii dobanzilor la credite", a subliniat Brent Valmar, directorul Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala, ale carui vanzari au crescut in intervalul ianuarie-mai cu 8%, la peste 23.400 de autovehicule, care mai detine si functia de vicepresedinte al APIA.
Anul acesta programul "Rabla" care a ajuns la 40.000 de autoturisme, de la 16.500 in 2007, a inceput pe data de 30 mai, in timp ce anul trecut demararea acestuia a fost programata pe 24 aprilie.
Un alt factor care a influentat in ultimele doua luni piata auto este vacanta de Paste, care anul trecut a fost in aprilie, iar anul acesta in luna mai. Variatia vanzarilor din intervalul aprilie-mai a fost de 0,3%, ceea ce sustine declaratiile membrilor APIA, potrivit carora piata auto locala s-ar putea confrunta cu o stagnare in acest an.
Segmentul care a inregistrat cea mai mare crestere in primele cinci luni a fost in continuare cel al SUV-urilor, cu aproape 34%, urmat de cel compact cu 31%.
In ceea ce priveste marcile, cea mai bine vanduta marca din import se mentine Skoda, cu aproape 10.400 de unitati, urmata de Renault cu 9.700 de autovehicule.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO