Prima pagina

Criza porcilor, inca o ocazie irosita

20.03.2001, 00:00 18



Dupa boala vacii nebune, tarile UE trec prin psihoza febrei aftoase, care decimeaza zeci de mii de porci si ar putea duce la sacrificarea a milioane. Producatorii romani de carne nu pot profita insa de aceasta conjunctura.

Piata interna de carne de porc va fi afectata in urma interzicerii importurilor care se faceau din tarile Uniunii Europene, a spus pentru Ziarul Financiar directorul directiei Antiepizootica din Ministerului Agriculturii, Viorel Andronie, dar producatorii romani ar putea profita de aceasta situatie pentru a-si mari productia.

Producarorii interni de carne de porc nu pot exporta carne in tarile Uniunii Europene, din cauza ca in Romania continua practica vaccinarii impotriva pestei porcine.

Din motive medicale, Uniunea Europeana nu accepta la import carne de porc vaccinat. Pe de alta parte, producatorii romani nu au alta solutie, pentru ca nimeni nu-i despagubeste pentru eventuala piedere a animalelor, cauzata de pesta.

"Metinerea vaccinarii este una din chestiunile negociate in cadrul aderarii la UE. In fiecare raport mentionam ca dorim sa mentinem vaccinarea pentru ca nu putem asigura fondurile pentru despagubiri, precum tarile UE", a mai spus Andronie.

Producatorii romani de carne asigura 35% din necesarul intern, restul fiind importat, in special, din Olanda, Belgia, Germania si Ungaria, a precizat Andronie. El a adaugat ca, in prezent, Romania continua doar importurile de porci vii din Ungaria, celelalte fiind interzise din cauza riscului de raspandire a febrei aftoase.

"Romania nu are productie interna suficienta, iar importurile vor fi afectate, dar producatorii pot acum sa-si valorifice mai bine si chiar sa creasca productia, in conditiile in care multi se plangeau ca nu-si pot vinde produsele din cauza importurilor", a afirmat oficialul Ministerului Agriculturii.

Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Mihai Lungu spune ca interzicerea importurilor pe termen scurt va duce doar la majorarea preturilor la consumator si la inchiderea unor capacitati de productie, pentru ca refacerea segmentului zootehnic necesita cel putin cinci ani.

"Daca masura va fi prelungita si dupa 31 martie si in functie de raportul cerere si oferta, vom cauta si alte zone din care sa facem importuri", a precizat Lungu.

In Romania exista in prezent 4,5 mil de porci, din care peste patru milioane sunt proprietatea crescatorilor particulari.

Agentia Nationala Sanitar Veterinara (ANSV) a interzis saptamana trecuta, pentru perioada 15-31 martie, importul si tranzitul animalelor si produselor animale din tarile membre ale Uniunii Europene, dar interdictia poate fi ridicata in functie de evolutia bolii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO