Prima pagina

CSA: asiguratorii trebuie sa ridice primele in relatia cu bancile

17.09.2004, 00:00 19

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cere companiilor care vand asigurari de credite si garantii majorarea cotatiilor de asigurare, pentru ca daunalitatea a crescut. Cresterea cotatiilor de prima va majora costul creditelor.
"Rata daunei incepe sa urce si nu exista posibilitati de rambursare in conditiile primelor actuale, asa incat dupa opinia noastra este necesara cresterea cotatiilor de prima la aceste tipuri de asigurare", a spus Nicolae Crisan, presedintele CSA.
"Daca asiguratorii au vandut pana acum polite de asigurari de credite la o cotatie de 1,5- 2%, pe cand rata normala este de 5-6 sau chiar 8%, este cazul sa ia masuri in consecinta", a spus Crisan, fara sa mentioneze despre ce asiguratori este vorba. "Nu poti sa transformi societatile de asigurare in niste societati de binefacere, care sa preia riscul din sistemul bancar", a mai spus presedintele CSA.
Cotatia reprezinta raportul dintre prima si suma asigurata.
Prin polita de asigurare de credite si garantii, compania de asigurari preia, contra unei prime, riscul de nerambursare de catre clientii bancilor a sumelor imprumutate la scadenta.
Restantele la creditele in lei pe termen mediu s-au dublat pe primul semestru din acest an, provocand daune din ce in mai mari companiilor de asigurare care sunt implicate puternic in acest segment.
Spre exemplu, Asiban a platit daune pe primele sase luni ale acestui an de aproape 400 miliarde de lei, de trei ori mai mult ca in primul semestru din 2003. Compania si-a triplat incasarile anul trecut in principal ca urmare a cresterii vanzarilor de asigurari de credite si garantii.
"Noi analizam aceasta chestiune. O sa discutam si cu CSA-ul aceasta propunere, dar si intr-un Consiliu de Administratie care va avea loc in curand", a spus Mugurel Ceraceanu, director general al Asiban.
In cazul BCR Asigurari, companie in portofoliul careia primele brute subscrise din asigurari de credite si garantii reprezinta aproape 40% din total, daunele sunt de patru ori mai mari pe primul semestru.
"Din punctul nostru de vedere, cresterea cotatiei de prima este numai una din masurile posibile in cazul in care candva vor fi daune care sa ne ingrijoreze. Dar acum nu exista nici o ingrijorare. Pentru noi, daunalitatea in acest segment este egala cu cea de la asigurarile casco (50-60% - n.red). In plus, mai avem si reasigurare", spune Romeo Jantea, director general la BCR Asigurari.
Ritmul de crestere al restantelor la credite in lei a fost de cinci ori mai mare (47%) pe primele sase luni din acest an, fata de o crestere a creditelor in lei de doar 10%.
Cel mai mult au crescut anul trecut creditele de consum (pe 1-5 ani) in lei. Ratele raman in continuare foarte ridicate datorita dobanzilor mari practicate de banci, iar de aici riscul de default. Din cauza politicii restrictive de a Bancii Nationale, care incearca reducerea inflatiei in principal prin mijloace monetare, de absorbtie a banilor de pe piata, dobanzile la creditele in lei sunt inca la 28-30%, triple fata de tarile din Europa de Est, care au rezolvat problema inflatiei.
Piata asigurarilor de credite si garantii a ajuns la finalul lui 2003 la 27 de milioane de euro, de doua ori mai mult ca in anul precedent, ca urmare cresterii creditarii.
Primii sase jucatori au detinut 88% din aceast segment de piata in 2003.
Asiban, cu prime brute de 11,5 milioane de euro, a subscris de de aproape patru ori mai mult risc in aceasta zona decat cele din 2002. Urmeaza BCR Asigurari, Allianz-Tiriac si Garanta, cu subscrieri pe aceasta categorie cuprinse intre 2,24 si 4 milioane de euro. Pe locul cinci urmeaza Asitrans si Omniasig, cu 1,78 milioane de euro subscrieri.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO