Prima pagina

CSSPP: Un caz de tip FNI va fi imposibil la pensiile private

CSSPP: Un caz de tip FNI va fi imposibil la pensiile private

Mircea Oancea, presedintele CSSPP, asteapta 8-9 companii pe piata pensiilor private facultative si 10-12 pe piata pensiilor private obligatorii

06.06.2007, 20:28 24

Mecanismele de garantare si supraveghere din sistemul pensiilor private fac imposibila aparitia unui caz de tip FNI, spun toti reprezentantii pietei pensiilor private.
Sistemul pensiilor private este suficient de bine reglementat, supravegheat si garantat incat sa nu existe premisele repetarii unui scenariu de tip FNI - aceasta a fost concluzia seminarului "Pensiile private: ce garantii sunt ca nu vom avea un nou caz FNI?", organizat ieri de ZF in parteneriat cu Interamerican Pensii.
FNI a fost cel mai mare faliment al unui fond mutual din Romania, care a lasat in urma o gaura de 300 de milioane de dolari si 300.000 de clienti care nu si-au mai recuperat banii.
Companiile de administrare de pe piata, autoritatea de reglementare si supraveghere si sindicatele afirma ca pensiile private vor fi cel mai sigur instrument de economisire pe termen lung de pe piata. Pensiile private vor reprezenta afacerea secolului, activele din sistem urmand sa ajunga la zece miliarde de euro in urmatorul deceniu si la peste 40 de miliarde de euro in urmatorii zece ani, conform unor estimari.
"Mecanismele de garantare si supraveghere fac imposibil un eveniment de tipul FNI in cazul pensiilor private", afirma Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Mecanismul de garantare al pensiilor private presupune cooperarea autoritatii de supraveghere si reglementare cu banca depozitara si institutia de audit, pentru ca fondurile clientilor sa fie in siguranta, au explicat reprezentantii pietei.
In acest moment sunt autorizate pe pilonul III (pensii facultative) patru companii de administrare (Allianz-Tiriac Pensii Private, ING Asigurari de Viata, Aviva si BCR Asigurari de Viata, fiecare cu cate un fond autorizat), doua banci (BCR si BRD), trei auditori (Pricewaterhouse Coopers, KPMG si Deloitte) si aproape 5.000 de agenti de marketing persoane fizice care pot vinde pensii facultative. Pe pilonul II (pensii obligatorii) inca nu au fost autorizate entitati, procesul fiind abia la inceput.
Oancea estimeaza ca numarul companiilor de administrare va fi de circa 8-9 pe pensiile facultative (pilonul III, unde vanzarea produselor a inceput deja) si de circa 10-12 pe pensiile obligatorii (pilonul II, unde vanzarea incepe in luna august). Presedintele CSSPP a mai precizat ca sistemul pensiilor private va beneficia de un sistem de garantare a solvabilitatii asemanator cu Basel II (in mediul bancar) si cu Solvency II (in mediul asigurarilor).
Frans van der Ent, director general al companiei Interamerican Pensii, spune ca 2007 va fi anul pensiilor obligatorii (pilonul II).
"Ma astept ca toti jucatorii sa se concentreze la inceput, anul acesta, pe pensiile private obligatorii. Pe baza experientei internationale, probabil ca pensiile facultative se vor dezvolta abia in cativa ani, iar piata nu va fi divizata inca de la inceput", a spus el.
Interamerican a depus solicitarea de constituire a unei societati de pensii, care va activa atat in pilonul III, cat si in pilonul II. "Pilonul II va constitui baza businessului, dar are nevoie de un complement in pilonul III. Pensiile private sunt un business de viitor, pe termen lung, mai ales in conditiile boom-ului demografic ce se anticipeaza la nivel mondial", a mai spus Frans van der Ent.

BRD, BT si o companie slovena intra pe pensii private

BRD, BT Aegon si compania slovena Prva sunt cele mai recente trei entitati care au depus o cerere de constituire a unei societati de pensii obligatorii (pilonul II), conform CSSPP. BRD-SocGen isi va constitui propria societate de pensii, Banca Transilvania va constitui o societate de pensii in parteneriat cu compania olandeza de asigurari de viata Aegon, iar compania slovena Prva a depus o cerere pentru constituirea societatii de pilon II numita Prima Pensie. Pe langa cele trei nou intrate in sistem, alte sase companii sunt deja pe lista de asteptare pentru licenta de administrare in pilonul II: ING, BCR, Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva, Interamerican si Omniasig, conform lui Mircea Oancea, seful CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO