Prima pagina

Cum promoveaza bancile creditul in lei: taie si din dobanzile la valuta

02.08.2005, 20:02 12

In timp ce Banca Nationala ameninta cu noi masuri de constrangere a expansiunii creditului in valuta, bancile se intrec in campanii promotionale prin care vand credite in moneda straina la dobanzi reduse. Alaturi de ofertele in valuta sunt prezentate si variante in lei, insa la dobanzi mai mari cu pana la cinci puncte procentuale, care nu lasa practic loc de alegere, mai ales ca leul continua sa se aprecieze in termeni nominali.

Cea mai recenta campanie de acest gen a fost lansata de UniCredit, care pana la jumatatea lunii septembrie ofera reduceri de dobanda cu un punct la creditele imobiliare si ipotecare: 8% pe an pentru finantarile in euro, respectiv 13% pe an pentru imprumuturile in lei. Volksbank promoveaza de asemenea in aceasta perioada creditele imobiliare, oferind finantari cu o dobanda de 7% la euro, respectiv de 9,5% pe an la lei. Banca a operat aceste modificari luna trecuta, incercand sa ramana lider de pret pe piata de retail, in conformitate cu strategia sa. Volksbank ofera acest nivel de dobanda la lei si pentru creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca asupra unui imobil.

La inceputul verii si Bancpost a venit cu o oferta de dobanda la 7,5% pe an la creditele pentru locuinte.

Prin actuala campanie promotionala, UniCredit continua ofensiva pe piata de retail, dupa ce luna trecuta a lansat un credit pentru nevoi personale.

Pe langa reducerea de dobanda, perioada de rambursare a fost extinsa cu cinci ani, ajungand astfel la 25 de ani. Valoarea creditului poate varia intre 15.000 si un milion de lei noi, respectiv intre cinci si 250 de mii de euro. Noile conditii sunt insa oferite in cadrul unei promotii care este anuntata sa dureze pana la jumatatea lunii septembrie.

UniCredit incearca astfel sa recupereze teren pe piata de retail, unde nu detine o pozitie semnificativa, in perspectiva fuziunii cu HVB Bank, care intre timp se consolideaza pe acest segment prin fuziunea cu Banca Tiriac.

"UniCredit Romania isi va largi in continuare portofoliul de produse si servicii pentru persoanele fizice si isi va consolida oferta pentru companii. In curand vom oferi clientilor nostri o solutie completa de finantare pentru nevoile imobiliare prin lansarea unui credit ipotecar si imobiliar pentru construirea, modernizarea, extinderea si terminarea de locuinte si case de vacanta", a declarat Alina Pascu, vicepresedinte si coordonator al Diviziei de Retail in cadrul bancii.

Banca solicita pentru creditele imobiliare un avans al clientului de minimum 25%, insa ofera gratuit asigurare de viata.

Reducerea dobanzilor inseamna totodata si diminuarea ratei lunare de plata, care contrabalanseaza astfel, cel putin partial, plafonarea gradului de indatorare totala la 40% din veniturile nete impus de BNR. Aceasta se aplica si la limitarea impusa pentru rata unui credit imobiliar la cel mult 35% din venitul net lunar. In cazul unui imprumut de 500.000 de lei noi, contractat pe 20 de ani, rata lunara coboara de la 6.218 lei la 5.858 de lei noi la reducerea ratei dobanzii cu un punct procentual, de la 14 la 13% pe an.

Mai multe banci din sistem si-au relaxat de altfel conditiile de creditare, confruntate cu o concurenta tot mai puternica. Cererea de credite continua astfel sa fie stimulata, in pofida incercarilor bancii centrale de a limita expansiunea finantarii pe datorie.

Ieftinerea este mai vizibila la creditele in lei, dobanzile coborand spre 10% pe an, dar bancile continua sa opereze si reduceri ale ratelor la imprumuturile in valuta, in ciuda eforturilor autoritatii monetare de scumpire a finantarilor in moneda straina, care inregistreaza o dinamica tot mai rapida.

Banca Transilvania a anuntat de asemenea in iulie reducerea dobanzilor la creditele in lei destinate clientilor individuali. Banca a operat reduceri sensibile, cu pana la cinci puncte procentuale ale dobanzilor, atat la creditele imobiliare, cat si la cele pentru consum. Astfel, dobanda la imprumuturile imobiliare, cat si la cele auto si pentru nevoi personale garantate cu ipoteca este in prezent de 12,5%, in scadere cu 5,5 puncte procentuale fata de nivelul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO