Prima pagina

Cum se fac - sau se pierd - miliarde dintr-o interpretare

19.11.2002, 00:00 7

Ce senzatie trebuie sa ai atunci cand pierzi intr-o zi tot castigul acumulat intr-un an, 2002, foarte bun pentru Bursa de Valori? Raspunsul se poate afla de la un numar destul de mare de investitori, care s-au trezit ieri fara cateva miliarde de lei datorita interpretarii date unui anunt al Bancii Romane pentru Dezvoltare. 
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au avut ieri cea mai spectaculoasa, si confuza, sedinta de tranzactionare din istoria prezentei la Bursa de Valori. Confuzie care pentru unii investitori - inclusiv brokeri si clienti ai celor mai mari societati de brokeraj din Romania - a insemnat pierderi de cateva miliarde de lei iar pentru altii castiguri la fel de mari.
La inceputul sedintei de ieri, pe BRD existau numai brokeri si investitori cu zambetul de buze, in ciuda situatiei paradoxale. Unii vindeau actiunile la 17.000 de lei fara probleme iar altii cumparau la 22.000 de lei la fel de siguri. Ambele tabere erau convinse ca fac o afacere buna.
"Cititi atent comunicatul! Cei care cumpara acum la 21.000 de lei trebuie sa fie nebuni", afirma un trader al unei societati de brokeraj straine care estima ca pretul corect este 15.000 - 16.000 de lei.
"Nu ii inteleg pe cei care vand. Pretul nu ar fi trebuit sa scada sub 25.000 de lei", afirma un alt broker, care cumparase deja cateva zeci de mii de actiuni BRD la 21.000 - 22.000 de lei.
Dupa o ora de tranzactionare, insa, cei care au vandut la preturi intre 17.000 de lei si 22.000 de lei urlau in telefoane dand explicatii clientilor furiosi iar cumparatorii se felicitau.
Totul a plecat de neintelegerea privind valoarea nominala a actiunii BRD: 3.000 de lei sau 5.000 de lei?
BRD a anuntat in urma cu o saptamana ca va acorda 0,2 actiuni gratuite noi pentru fiecare actiune veche. De majorare aveau sa beneficieze, spunea anuntul de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), investitorii prezenti in Registrul Actionarilor la data de 20 noiembrie.
Pentru ca majorarea sa aiba loc fara probleme de zecimale, BRD a stabilit o procedura mai neobisnuita: actiunile (cu valoare nominala de 5.000 de lei) urmau sa fie splitate in actiuni cu valoare nominala de 1.000 de lei, urma acordarea unei actiuni gratuite cu valoarea nominala de 1.000 de lei si apoi regruparea in actiuni cu valoarea nominala de 3.000 de lei. Pe scurt, cei care au cumparat actiuni BRD pana vineri (sunt necesare trei zile pentru a aparea in Registrul Actionarilor) vor primi, in loc de o actiune cu valoarea nominala de 5.000 de lei, doua cu valoarea nominala de 3.000 de lei.



Farmache: nu avem suficiente date pentru a anula tranzactiile
In urma anuntului, datorita actiunilor gratuite, actiunile BRD au crescut saptamana trecuta de la 28.000 de lei la peste 31.000 de lei. Vineri, ultimul pret a fost de 30.400 de lei.
Ieri, datorita trecerii ultimei zi in care se mai puteau primi actiuni gratuite, toti participantii la piata asteptau ca pretul sa scada. Din aceasta cauza, Bursa de Valori a suspendat si limita normala de variatie a pretului in cadrul unei sedinte de tranzactionare, 15%
Socul care a schimbat piata a venit la inceputul sedintei de ieri, cand un investitor s-a grabit sa vanda, prin intermediul unei tranzactii speciale, 1,6 milioane de actiuni BRD, reprezentand 0,2% din capitalul social, la pretul de 17.000 de lei, adica cu 44,07% mai putin decat vineri.
In acelasi timp, in piata existau investitori care cumparau la 22.000 de lei si se mirau ca cineva este dispus sa vanda la acest pret.
De unde aceste diferente foarte mari, care au cauzat vanzatorilor pierderi de cateva miliarde de lei si au derutat chiar si cele mai mari societati de brokeraj din Romania?
In functie de interpretarea data convocatorului AGEA, unii considerau ca valoarea nominala a actiunii este 5.000 de lei iar altii spuneau ca este vorba de 3.000 de lei.
In consecinta, primii cumparau considerand ca 22.000 de lei este un pret bun iar ceilalti vindeau la fel de entuziasti.
Confuzia se datoreaza convocatorului AGEA, unde nu se precizeaza clar momentul din care se poate considera ca valoarea nominala a actiunilor este de 3.000 de lei.
Astfel, unii investitori considerau ca este vorba de data de referinta (20 noiembrie), altii ca se poate vorbi de o valoare nominala de 3.000 abia dupa ce banca va opera efectiv, dupa AGEA din 29 noiembrie, modificarile.
Ulterior, aproape de sfarsitul sedintei, BRD a intervenit cu un comunicat care a facut precizarea necesara: valoarea nominala este inca 5.000 de lei iar cei care au cumparat nu vor beneficia de majorarea de capital. La splitare, insa, vor primi 1,66 actiuni noi cu valoarea nominala de 3.000 de lei.
"In convocator sunt doua aspecte diferite: majorarea de capital (de care vor beneficia numai cei inregistrati la data de 20 noiembrie) si splitarea (de care vor beneficia toti cei care cumpara pana se va face efectiv operatiunea). In consecinta, valoarea nominala a unei actiuni BRD este 5.000 de lei", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Luca, secretar general al BRD.
Precizarea BRD a venit, insa, aproape de finalul sedintei de ieri, adica prea tarziu. Intre timp, multi investitori apucasera sa piarda miliarde bune vanzand la un pret care lua in considerare o valoare nominala de 3.000 de lei. Banii acestia se regasesc insa in contul celor care au interpretat corect decizia BRD.
Cel care a renuntat, la inceputul sedintei la 1,6 milioane de actiuni la pretul de 17.000 de lei a pierdut aproximativ 350.000 de dolari.
In consecinta, precizarile facute de BRD mai mult au aruncat gaz pe foc decat sa calmeze lucrurile.
"De ce nu s-au suspendat de la tranzactionare actiunile BRD pana la splitare si consolidare, cata vreme s-au adus mari prejudicii celor care au vandut astazi bazandu-se pe primul comunicat - convocatorul AGEA? Cand actiunea BRD va avea o valoare nominala de 1.000 de lei pentru a se primi actiunea gratuita asa cum se precizeaza in convocator?", se intreaba Petru Prunea, presedintele SIVM Broker, cea mai mare societate de brokeraj din Romania dupa valoarea tranzactiilor.
Prunea spune ca data de referinta, corelata cu operatiunile ulterioare de splitare si consolidare au creat discriminari in piata, beneficiarii fiind cei care au cunoscut interpretarea data de BRD.
"Cerem sa se investigheze cine au fost beneficiarii cumparatori ce si-au bazat operatiunea pe comunicatul al doilea si mai cerem sa se anuleze tranzactiile de astazi pe BRD, pentru ca au fost ilegale", a declarat Prunea.
Stere Farmache, directorul Bursei de Valori, spune, insa, ca BRD a facut toate clarificarile necesare.
"Nu avem elemente care sa conduca la o decizie de anulare a tranzactiilor", a declarat Farmache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO